Tags:

Comeback for elmetræet?

9

Fund af resistente varianter af elm giver håb om comeback for det populære elmetræ som bytræ.

Af -

Hollandske forsøg viser at der nu findes flere varianter af elm, der er resistente overfor den elmesyge, der har fået bestanden af elm til at gå kraftigt tilbage.

Det tidligere så populære bytræ plantes nu igen i pæne antal – med gode resultater.

Det skriver Grøn Teknik.

Blad fra elm elmetræ

Friske blade fra elmetræer har været en sjældenhed, men opleves nu oftere med resistente varianter af elmetræer. Foto: Simon Auken Beck

Elm – perfekte bytræ

Elm betegnes som et ideelt bytræ i kraft åben krone, nøjsomme krav til jordtypen og sin egenskab til at modstå vind. Desuden trives elmetræet i områder med mange belægninger og det kommer sig hurtigt efter mekaniske skader – og så tåler elm vejsalt og andre tømidler godt.

Et omfattende forsøg i Holland har siden 2007 testet et stort antal varianter af elm for om muligt at finde træer med resistens mod den dødbringende elmesyge.

Resultatet af det langvarige arbejde er lovende, for forskerne kan nu anbefale en række varianter med højt resistens-niveau der kan anbefales.

Det har ført til øget plantning af Holland og den gode nyhed er, at de resistente elm, der er blevet plantet i blandt andet Amsterdam, Rotterdam, den Haag og Deventer trives, er sunde og i god vækst.

Elmetræer i Danmark

Forsøg med et mindre antal resistente elmetræer i Danmark viser at træerne etablerer sig hurtigt og har en kraftig vækst.

Vejen burde således være banet for et comeback til det populære bytræ.

Fakta om elmesyge

Elmesyge skyldes en svamp, Ophiostoma ulmi, der angriber sikarrene yderst i veddet, dvs. de celler der transporterer saftstrømme med bl.a. sukker fra træets blade til rødderne eller andre organer med behov for energi.

Svampen spredes fra træ til træ med barkbiller der lever i symbiose med svampen, idet svampen gør det lettere for billens larver at fordøje veddet.

Elmesyge stammer fra Sydøstasien og man mener at den blev indført til Europa tilbage i 1919, med en ladning tømmer på havnen i Marseille.

Udgået elmetræ

Elmesyge skyldes en svamp der spredes med barkbiller og deres larver der lever under træets bark. Her ses let udgået elmetræ. Foto: Simon Auken Beck

9 kommentarer

  1. Jens Axelsen siger:

    Jeg synes, det er en smule underligt, at alle officielle og andre kilder fastholder, at elmen er næsten luddød i DK, og at kun små træer kan findes. Nuvel, i min temmelig store have på Midtsjælland oplevede jeg, hvordan elmesygen i 90’erne ganske rigtigt udryddede de fleste træer. Men ikke alle! Bare hos mig var der omkring 3-4 træer, som overlevede, og på egnen har jeg set flere.
    Elmetræerne er siden hen vokset sig store (ca. 20 år gamle) og høje – langt mere end de 5-10 m, man taler om som øverste grænse. Og de vokser stadig. Hos os er der store elmetræer, og det samme kan man finde overalt på Sjælland. Nu vil en del af disse elme ikke være modstandsdygtige, men en stigende del vil, logisk set, være det. Kun det næste angre af elmesyge vil kunne afsløre dette.
    Jeg savner en opdatering på dette område.

    Venlig hilsen
    Jens Axelsen

  2. Hans Breiner Henriksen siger:

    Jeg kan også supplere. Jeg bor på Fennebakken i Viborg. Ud mod Houlkærvej langs Fennebakken/Hyrfebakken er der et læhegn. Her findes fine, men små elmetræer. Jeg har just spist et par håndfulde “Manna”, fra et af træerne, og mindede min barndom. Hans B. Henriksen, Fennebakken , Viborg

  3. Sanne siger:

    Nord for Tissø på Sjælland, er en sti fra en nedlagt togbane. Her er en del nye elmetræ på 2 til 3 meter høje.

  4. Fantastisk! siger:

    i Hjerk i salling findes der meget høje og små elmetræer

  5. Niels Chr Nielsen siger:

    Jeg har adskillige elmetræer plantet sidst i 80erne, som lever i bedste velgående.
    De fleste gik ud for nogle år siden, men de voksede op igen nedefra og visnede når de var ca 5 meter høje, men de gamle, som overlevede har det tilsyneladende godt.

  6. Otto Kjærgaard siger:

    Vi har et elmetræ i skellet, som efter størrelsen at dømme er ret gammel jeg gætter på 50år. Alle andre elmetræer i området forsvandt i 1990erne. Den er ca 50cm i diameter. Der er mange mindre elmetræer i området med stammediameter 20cm og mindre. Det store elmetræ er langt det største, jeg har set.
    Mon elmesygen er forsvunden fra Danmark fordi bestanden af elmetræer er blevet så lav, så elmesygen ikke har kunnet finde nye værter at overleve på?
    Både hos os og i hele området her blev de fleste elmetræer angrebet omkring 1991.

  7. Andreas Tryggvi Jensen siger:

    Jeg fandt en lang række af sunde elmetræer i udkanten af skovbrynet mellem Hillerødsvejen og Stenholtsvej i Stenholtsvang.

  8. Peter Ole Kvint siger:

    Det er tre almindelige elm i Danmark. Og Hollandsk elm med smalle bade er normalt resistent.
    Bjergelm findes i både modtagelige varianter og hele bevoksninger som ikke er modtageligt. Det er den som er på fotoet. Med brede blade, som kan skifte og blive glatte næste år hvis forholdene er ugunstige.
    Skovelm er et større træ end bjergelm og har flere blade, men er næsten uddød i Danmark.

  9. Villads Claes Olesen siger:

    Hvad er gennemsnitsmålene på et elmeblad? Jeg er ved at lave 1:1 på dekupørsav og det er svært at vurdere størrelsen på bladet her i slutningen af april

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×