Comeback for træ i landets køkkener

0

Nye forskningsresultater viser, at træ er mindst lige så hygiejnisk som andre materialer og i mange tilfælde det mest hygiejniske valg.

Af

Forskning i træs hygiejne

Træ er blevet benyttet til opbevaring og tilberedning af mad i tusinder af år. Alligevel har mange mennesker en opfattelse af, at træ er mindre hygiejnisk end fx plast eller metal i køkkener, til redskaber eller til emballage. Ny viden viser nu, at træets ry for at være et uhygiejnisk materiale at bruge til fødevarer er ufortjent.

Flere forskningsresultater fra laboratorier over hele verden viser, at træ er mindst lige så hygiejnisk som andre materialer – og i mange tilfælde det mest hygiejniske valg. Træ har således en naturlig evne til at bekæmpe smittespredning og giver bakterierne dårlige levevilkår.

De nyeste forskningsresultater kommer fra institutioner i Danmark og det øvrige Norden.

– Vi er i gang med et projekt, hvor vi sammenligner træ, plast og rustfrit stål. De foreløbige resultater viser, påstanden om, at træ skulle være et mindre hygiejnisk materiale i forhold til fx plast, er helt ubegrundet. Resultaterne peger entydigt på, at træ er særdeles konkurrencedygtigt med andre materialer, oplyser projektleder Knud Erik Kvist, Teknologisk Institut.

Allerede i 1993 offentliggjorde Food Research Institute i Wisconisin, USA, en undersøgelse, der viste, at skærebrædder af træ har væsentlig bedre hygiejniske egenskaber end kunststof. I nogle forskerkredse blev resultatet nødt med skepsis, og det satte nye undersøgelser i gang.

 

 

Træ er bakteriehæmmende

De seneste undersøgelser viser samstemmende, at massivt træ har en effektiv bakteriehæmmende virkning.

I undersøgelserne blev forskellige skærebrætter af træ og plast påført nogle almindelige sundhedsskadelige fødevarebakterier. Resultatet viser en klar bakteriehæmmende virkning på skærebrætter af træ. De bakteriehæmmende egenskaber er mest udbredt for nye skærebrætter, men selv for gamle slidte skærebrætter af træ synes der at være klart lavere udbredelse af bakterier end for skærebrætter fremstillet af plast.

Træs antibakterielle virkning kan forklares med træs porøse og hygroskopiske evne til at suge vand/fugt ud af bakterierne, hvorved de dør som følge af kemiske og bakteriedræbende stoffer i træet.

– Udover hygiejnen er der mange andre fordele ved at bruge træ, som både er et æstetisk og robust materiale. Træ har en høj genbrugsværdi og er et fortræffeligt brændsel efter endt funktion. Indholdet af tungmetaller er lavt, og desuden er træ en fornyelig ressource, der bl.a. på europæisk og nordisk plan er i fremgang.

– Hertil skal så lægges træets ofte gode brugsmæssige egenskaber og naturlige skønhed, siger Knud Erik Kvist.

Teknologisk Institut er med i et stort nordisk projektsamarbejde, Nordic Wood, der finansieres af Nordisk Industrifond. Projektet, der går ud på at undersøge bl.a. træs hygiejniske egenskaber til bunds, ventes færdigt til sommer. Alle hidtidige resultater peger på, at træ er meget konkurrencedygtigt med andre materialer.

 

Tags:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum