Danmark er ved at blive et skovland

1

Af -

Danmark er ved at blive et skovland

Det viser sig nu, at der er langt mere skov i Danmark end hidtil antaget. Det oplyser Skov- og Naturstyrelsen. For seks år siden viste en opgørelse, at 11,3 procent af landet var dækket af skov. Men ifølge en ny opgørelse tyder alt på, at det er ca. 14 procent.

Nyudsprungen bøgeskov. Foto: Søren Fodgaard
Der kommer stadig mere skov i Danmark.
Nyudsprungen bøgeskov.
Foto: Søren Fodgaard.

“Det er meget positivt, at vi i Danmark har et større skovareal, end vi har troet. Det betyder, at vi nu får en realistisk mulighed for at nå det mål, som Folketinget satte sig i 1989, nemlig en fordobling af skovarealet i Danmark. Altså sådan at en femtedel af Danmark vil blive dækket af skov i løbet af 80-100 år. Men det betyder også, at vi stadig skal oppe os, hvis målsætningen skal holdes,” siger direktør i Skov- og Naturstyrelsen, Hans Henrik Christensen.

Ny opgørelsesmetode ændrer billedet

Det er forskningsinstitutionen Skov & Landskab på Landbohøjskolen, der opgør mængden af skov for Skov- og Naturstyrelsen. Og her oplyser man, at der er ændret metode til opgørelsen af arealet siden år 2000. Tidligere skrev man til skovejerne og spurgte, hvor meget skov de havde. Denne gang har Skov & Landskab som noget nyt selv målt Danmark efter. Den endelige opgørelse ventes i slutningen af året, men allerede nu ligger det klart, at det endelige resultat bliver, at omkring 14 procent er dækket af skov.

Både private og det offentlige rejser skov

En mindre del af stigningen skyldes såvel statslig som privat skovrejsning. Der er de seneste fem år afsluttet 23 statslige skovrejsningsprojekter, mens 35 er i gang, Det gælder bl.a. i Greve, Skævinge, Benløse, Slangerup, Odense, Ringe, Silkeborg, Århus og Ålborg. Samtidig boomer antallet af private ansøgninger om tilskud til skovrejsning. I fjor blev der givet 87 millioner kroner i støtte til 2.454 ha nye private skove, mod kun 463 ha året før og 1.534 ha i 2003.

“Lige nu ser det ud til, at de kommende generationer vil opleve et Danmark, hvor 20 procent er dækket af skov. Hvis vi altså ikke falder af på den”, siger Hans Henrik Christensen.

Du kan læse meget mere om skovrejsning og regeringens målsætning om at fordoble det danske skovareal på trae.dk i artiklen: ‘Skovrejsning – Danmark skal have mere skov‘.

Kilde: Nyhedsbrevet Skov og Natur nr. 9, 2006.

En kommentar

  1. Jørgen Nørgård siger:

    Hvornår ca. havde Danmark (det nuværende område) størst SKOVDÆKKE ?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×