Dansk forskers vision: Et bæredygtigt samfund bygget af fornybare råstoffer

0

Træ er fremtidens byggemateriale – også udendørs, hvis det står til lektor Emil Engelund Thybring, som forleden indviede tilhørerne i sin forskning i modificeret træ ved et arrangement på Københavns Universitet.

Af -

Den 31. januar afholdt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Sektion for Skov, Natur og Biomasse seminar om trævidenskab i et godt fyldt og virkelig smukt auditorium. Forskere fra ind- og udland delte gavmildt ud af deres resultater og gav indblik, hvad det egentlig er, de sidder og nørder med derinde på universiteterne.

Blandt oplægsholderne var den nyudnævnte lektor Emil Engelund Thybring, som gav en kort, men underholdende gennemgang af sit forskningsområde: Modificeret træ.

Emil Engelund Thybring på slap line. Foto: Træ.dk

Vandtæt træ

Træ rådner, når det udsættes for fugt og vand. Hvor hurtigt, det går, kommer an, på hvilken træart der er tale om, og om træet er behandlet.

Hvis vi fremover skal bygge mere i træ for at spare på vores CO2-udslip, så har vi en udfordring, mener Emil Engelund Thybring. Én ting er boligbyggeri og sportshaller, hvor træet befinder sig i konstruktionerne og derfor er beskyttet mod vind og vejr. Noget ganske andet er, hvis vi også gerne vil skifte de klimatunge materialer ud udendørs. Skal vi fremover kunne bygge vindmøller, havnemoler og broer i træ, så skal vi gøre det på en måde, som sikrer, at træet ikke rådner.

Man kan komme omkring problemet ved at bruge tropisk træ, trykimprægneret træ – eller modificeret træ, som er det, Emil Engelund Thybring forsker i. Modificeret træ er hverken transporteret langvejs fra eller indeholder giftstoffer, men er behandlet med moderne teknologi, der holder træet tørt, selv når det regner direkte på det. Uden vand kan de trænedbrydende svampe ikke få fodfæste – og råd undgås.

På niveau med svampene

Illustration: Emil Engelund Thybring

For at forstå hvad der foregår inde i træets celler og modificere dem, så de træspisende svampe må gå sultne fra borde og finde et andet træ at kaste sig over, må Emil Engelund Thybring arbejde på samme skala som rådsvampene. Det vil sige i et stærkt mikroskop, hvor den unge forsker arbejder på at kortlægge cellernes kemi på mikrometerskala.

Illustration: Emil Engelund Thybring

Han undersøger, præcis hvor modificeringen finder sted, og hvordan vand påvirkes i materialet. Han undersøger også, hvordan modificeringen påvirker holdbarheden af træet – og endelig hvordan modificeringen kan forbedres.

Håbet er, at modificeret træ i fremtiden kan bruges til de fleste af de udendørs ting, som vi nu må bruge beton, cement og andre materialer til, som er mere CO2-krævende end træ.

For som Emil Engelund Thybring udtrykker det, så drømmer han om bæredygtigt samfund bygget af fornybare råstoffer, og han opremser hurtigt tre tungtvejende grunde til at skrue op for træbyggeriet: Træbyggeri lagrer kulstof, træbyggeri sparer klimatunge materialer, og så er træ et fornybart råstof, som vi kan bygge med igen og igen og igen og igen og igen….

 

Det smukke festauditorium var fyldt godt op med træinteresserede mennesker. Foto: Træ.dk

Seminar om Trævidenskab

Afholdt den 31. januar 2020 hos Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Sektion for Skov, Natur og Biomasse. Til seminaret var der indlæg fra:

  • Research Professor Gry Alfredsen, NIBIO, Norge
  • Professor Lisbeth G Thygesen, Københavns Universitet
  • Lektor Anders Ræbild, København Universitet
  • Lektor Emil Engelund Thybring, Københavns Universitet
  • Arkitekt Søren Nielsen, Vandkunsten

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×