Danske skove skal være mere klimarobuste

0

Miljøminister Lea Wermelin sætter sammen med en række partnere turbo på at omdanne nåletræsplantager til mere varierede skove for at fremtidssikre såvel produktionen af bæredygtigt træ som biodiversiteten.

Af

Sammen med blandt andre Skovdyrkerne, Salten Langsø Skovadministration, HedeDanmark, Københavns Universitet, Miljøstyrelsen, 14 private skovejere og Dansk Skovforening vil Naturstyrelsen med miljø- og fødevareminister Lea Wermelin i spidsen som en del af EU’s LIFE-program omdanne en stor bid af de danske, ensartede nåletræsplantager til mere varierede skove.

Plantager, hvor træarter som sitkagran og rødgran står i lange lige rækker er nemlig sårbare over for de storme og insektangreb, der bliver flere af som følge af klimaforandringerne, og samtidig vil den nye type skov give flere levesteder for sjældne dyr og planter.

”Vi står i en klima- og naturkrise, og vores skove er en del af løsningen af begge dele. Derfor skal vi have mere urørt skov, hvor gamle træer får lov til at stå til gavn for sjældne og truede dyr og planter. Samtidig skal vi fremtidssikre vores øvrige skove, så de bliver mere varierede og robuste over for klimaforandringer. Generationerne efter os får også brug for skove, der både kan binde CO2 og levere bæredygtigt træ, men som samtidig kan give plads til bedre biodiversitet og gode muligheder for at dyrke friluftslivet”, siger Lea Wermelin i en pressemeddelse.

Flere hjemmehørende løvtræer

Som en del af projektet skal der i cirka 80 skove sættes yderligere fart på omlægningen af 3.800 hektar statsskov og 400 hektar privat skov til mere varierede og klimarobuste skove. På statens arealer lægges der især vægt på at introducere flere hjemmehørende løvtræer.

Samtidig skal skovene i højere grad forynge sig selv ved det naturlige frøfald, i stedet for at der plantes træer. Derudover skal der i samarbejde med Københavns Universitetet indsamles data, der kan belyse effekterne af den naturnære skovdrift, og erfaringerne skal bredes ud til andre skove både herhjemme og i udlandet.

”Jeg er glad for, at vi i en lang række offentlige og private skove nu sætter fart på omlægningen af nåletræsplantager til mere robuste og varierede skove. Samtidig samler vi op på erfaringerne gennem samarbejde med både internationale og danske forskningsmiljøer. Herhjemme har vi allerede stor erfaring med at omlægge de danske statsskove, og den viden skal vi også have udbredt både herhjemme og i resten af EU”, siger Lea Wermelin.

Det otte-årige projekt skal understøtte Naturstyrelsens arbejde med naturnær skovdrift, der blev indført i statens skove i 2005 for at sikre skovene mod negative effekter af klimaforandringerne og samtidig øge hensynet til biodiversitet og friluftsliv.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum