Danske træbyggerier myldrer frem

0

I mange år har vi måttet skæve misundeligt til vores nabolande, men de seneste år er det, som om træbyggerierne for alvor har fået luft under vingerne herhjemme. Vi lægger nakken tilbage og tager et kig på nogle af dem.

Af

Nogle er endnu på tegnebrættet, mens andre nærmer sig deres indvielse: Fyrtårnsbyggerier med træ som det dominerende materiale. Fælles for dem er det store fokus på klima og CO2-udledninger, sammen med budskabet om, at træbyggeri i seriøs skala er kommet til Danmark for at blive.

Træ som byggemateriale har nemlig en række fordele, som er vigtige for at nå i mål med den grønne omstilling. Det er en fornybar ressource, der kan være med til at sænke byggeriets høje CO2-udledning. Det lagrer CO2 i hele bygningens levetid. Og så er træ let i forhold til sin styrke – det betyder en kortere byggetid, mindre fundamenter og færre lastbilture til og fra byggepladsen.

Men med et Bygningsreglement og tilhørende eksempelsamling, der, ifølge direktør i Træinformation Mikael Koch, primært baserer sig på de teknikker og materialer, man brugte efter Anden Verdenskrig, er det dog ikke “bare lige” at bygge højt i et materiale som træ.

Regeringens aftale om nye klimakrav til nybyggeri betyder imidlertid blandt andet, at nybyggeri fra midten af 2025 i gennemsnit maksimalt må udlede 7,1 kg CO2/m2. Det mål er alt andet lige nemmere at nå med biobaserede materialer som træ fremfor mere traditionelle materialer som stål og beton. Flere i branchen har ambitioner om at nå endnu længere ned end de 7,1 kg.

Der er heldigvis en stor åbenhed og rundhåndet udveksling af viden og erfaringer med træbyggeri på tværs af branchen, og der kommer løbende nye rapporter, undersøgelser og forskning – alt sammen peger det i retning af, at træbyggeriet for alvor har fået medvind.

Hvilket byggeri der er det største, det højeste eller det mest spektakulære – ja, den hvepserede tør Træ.dk ikke stikke fingrene i, så vi vil nøjes med at nyde det høje ambitionsniveau på træbyggefronten og håbe på, at vi kun har set begyndelsen på et veritabelt boom af træbyggerier i Danmark.

TRÆ

TRÆ består af tre bygninger med forskellig højde. Foto: Kilden & Hindby

TRÆ er et nyt kontorhus på Sydhavnen i Aarhus, som ifølge bygherren PFA Pension bliver Danmarks højeste træhus med sine 78 meter og 20 etager.

Udover træ bliver der bygget i beton og glas, og mange af materialerne er genbrugte eller upcyclede – som for eksempel kasserede vindmøllevinger, der bliver brugt på facaden.

”TRÆ bliver et enestående byggeri, hvor vi prøver at gentænke hele byggeprocessen. Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ. Byggebranchen står for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark, og som landets største ejendomsinvestor, mener jeg, at vi har en forpligtelse til at finde nye metoder til at genbruge materialer og bygge mere klimavenligt,” lyder det fra Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA.

Anders Lendager fra Lendager Architects udtrykker det således på TRÆ’s website: “En af de vigtige ting ved at bygge i træ er, at vi kan opsamle CO2, og det er noget af det, vi har allermest behov for nu, når vi skal bygge bæredygtigt.”

Bygherre: PFA Pension, Kilden & Hindby

Entreprenør: Kaj Ove Madsen, Aarhus

Arkitekt: Lendager Architects

Ingeniør: Artelia (MOE)

Kilder: CLT Denmark, TRÆ og PFA

Byggeriet af TRÆ skrider planmæssigt frem og forventes at stå færdigt i anden halvdel af 2024. Fotos: Kilden & Hindby

 

Woodhub

WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser, placeret i Odense.

Ifølge WoodHub selv er det “Danmarks hidtil største træsatsning” og den hidtil største bygning i træ herhjemme.

Målet med projektet, herunder særligt kravet om, at de bærende konstruktioner opføres i træ, er blandt andet at udfordre branchen og skubbe udviklingen af byggeriet i Danmark i en mere bæredygtig retning. Der er mange komplekse aspekter i den udvikling, og det her projekt er én måde at gøre det på, der giver vigtig viden og erfaring, som vil komme hele byggebranchen til gavn, skriver WoodHub på hjemmesiden.

Konstruktionsmæssigt placerer WoodHub sig allerede nu som et fyrtårn for træbyggeri i stor skala. Synlige massivtræs-søjler og delvist synlige CLT-dækkonstruktioner udgør det bærende og gennemgående konstruktionsmateriale.

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Totalentreprenør: NCC

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Rådgivende ingeniør: Artelia

Kilde: Woodhub

Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i første halvdel af 2025. Fotos: Dagmar Øye

Hør podcast med Bygningsstyrelsens projektchef Kristian Fuglsang Strøm: 

Marmormolen

På Marmormolen i Københavns Nordhavn blev toppen af byggeriet nået i slutningen af april 2024 – 8 etager og 36 meter. Illustration: AP Pension

Kontorbyggeriet Marmormolen på netop marmormolen i Københavns Nordhavn bliver med sine 28.000 m2, 6.000 m2 kælder og 36 meter i højden én af de højeste bygninger i Danmark med CLT-træ i de bærende konstruktioner.

Ved at bruge træ i stedet for traditionelle betonelementer forventes det, at man kan reducere cirka 4.000 tons CO2 i direkte udledning, samtidig med at træet binder en mængde CO2, der først udledes, når og hvis ejendommen nedtages om op mod 100 år, skriver AP Pension i en pressemeddelelse.

Til rejsegildet for den 36 meter høje kontorejendom i april 2024 deltog også en imponeret overborgmester:

“Træ er et fantastisk materiale. Det er langt mere klimavenligt og kommer med et bedre indeklima. Marmormolen viser potentialet ved at bygge stort i træ. Jeg presser på for, at endnu flere af byens bygherrer vil tage lignende modige initiativer for at nedbringe CO2-udledningen af vores byggeri i byen. Det er en bunden opgave at mindske ressourceforbruget i byggebranchen og sætte fart på den grønne omstilling af Københavns byggeri”, lød det fra Sophie Hæstorp Andersen (S).

Bygherre: AP Ejendomme

Totalentreprenør: Pihlkonsortiet / Pihl & Søn A/S

Arkitekt: Henning Larsen Architects

Ingeniør: Rambøll Danmark A/S

Andre store træbyggerier på vej

AP Ejendomme har mod på mere træbyggeri: I april 2024 vandt AP Pensions datterselskab et udbud fra By & Havn om købet af flere boligøer ved Enghave Brygge i Københavns Sydhavn. Med købet vil AP Ejendomme opføre op mod 1.000 træbaserede boliger.

En af årsagerne til, at AP Ejendomme har vundet udbuddet, er blandt andet på grund af selskabets store fokus på, at boligerne skal bidrage mest muligt til den grønne omstilling inden for byggeriet. Det gør sig blandt andet gældende ved den ambition, som selskabet har til certificeringen af projektets byggefelter.

“AP Ejendomme har en ambition om, at samtlige byggefelter i området certificeres til DGNB Platinniveau. Samtidig stiler vi mod, at byggeriet imødekommer CO2-forslaget fra Reduction Roadmap, som vi tilsluttede os i 2023. I projektet bliver der også lagt vægt på social bæredygtighed. De almene boliger fremrykkes og bygges som en del af første etape for projektet. Ligesom det vil blive prioriteret, at der kommer en mængde mindre boliger, som dermed kan være med til at støtte op om behovet for adgang til boliger for alle i København, siger Peter Olsson, der oplyser, at AP Ejendomme i projektet arbejder sammen med arkitekterne Cobe, Dorte Mandrup, JAJA Architects, Vandkunsten og rådgivende ingeniører Sweco i en pressemeddelelse.

Kilder: Pihl og AP

 

Også ejendomsinvestoren Nrep, som blandt andet står bag UN17 Village på Amager,  melder sig klar: Her vil man opføre et 13.100 kvm stort etagebyggeri af primært træ i Københavns Nordhavn.

Byggeriet er tegnet af Henning Larsen og vil forventeligt være det hidtil mest CO2-reducerede af sin slags i Danmark, skriver Nrep i en pressemeddelelse.  Den forventede CO2-udledning er på fem kg CO2 pr. kvm pr. år og er dermed markant lavere end noget andet dansk byggeri over fire etager.

Tegninger og byggeplaner vil blive delt med alle interesserede på Nreps hjemmeside, efterhånden som byggeriet skrider frem.

Byggeriet forventes indflytningsklar i midten af 2026.

Kilde: Nrep

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum