De første fem EPD’er landet

0

Fem nye miljøvaredeklarationer for træprodukter til konstruktionsbrug gør det nu nemmere at dokumentere træs klimafordele i forhold til andre byggematerialer. Det kan bane vejen for mere træbyggeri.

Af

Gennem et stykke tid har Træ.dk og Træinformation arbejdet på at færdiggøre en række miljøvaredeklarationer – såkaldt EPD’er – der skal dække de mest almindelige træprodukter til konstruktionsbrug i Danmark.

Og nu ligger fem nye miljøvaredeklarationer klar til meget præcist at dokumentere træs egenskaber i de modeller, som beregner et byggeris klimabelastning. Miljødeklarationerne er udregnet for  nogle af byggeriets mest almindelige træprodukter til konstruktionsbrug.

”Konstruktionstræ er det, der volumenmæssigt fylder mest i en bygning, og derfor giver den største effekt i forhold til at nedbringe bygningens CO2-udledning. Det gælder også på grund af andre afledte effekter som mindre fundamenter og mindre transport, da træ er et relativt let byggemateriale”, forklarer Mikael Koch fra Træinformation.

Dokumentation af standardprodukter

”Træ som byggemateriale har en lang række fordele på klimaområdet, men hidtil har data om træet ikke været tilgængelig i den rette standardiserede form til at beregne et byggeris klimabelastning. Vores forventning er, at anvendelsen af træ i byggeriet vil stige, nu hvor beregningsgrundlaget er blevet forbedret, og datamaterialet er tilgængeligt for alle”, fortæller Simon Auken Beck fra Træ.dk.

Fordi savet og høvlet konstruktionstræ er et standardprodukt, har det været muligt at lave fælles branche-EPD’er. Det giver den fordel, at producenter og leverandører ikke skal ud at lave deres egne målinger for disse træprodukter. Det samme gælder for CLT, mens der for limtræ og krydsfiner er udført produktspecifikke EPD’er.

Halvering af klimabelastningen

Både Træinformation, som rådgiver professionelle om træbyggeri, og Træ.dk har gennem de seneste år oplevet en øget efterspørgsel på netop EPD’er, fordi der i samfundet er et bredt ønske om at gøre byggeriet mere klimavenligt.

Her her træ en række åbenlyse kvaliteter, og derfor giver det god mening at skrue op for netop dette materiale og samtidig skrue lidt ned på de mere CO2-tunge af slagsen.

”Det skyldes grundlæggende, at træ er en fornyelig ressource – dannet af luftens CO2 med gratis energi fra solen. Det er i bund og grund fotosyntesen, der gør træprodukter forholdsvis CO2-billige. Derudover bliver CO2’en i træprodukterne, som derfor fungerer som et CO2-lager. Som tommelfingerregel spares atmosfæren for to tons CO2, hver gang man bruger en kubikmeter træ i stedet for eksempelvis beton eller stål”, siger Simon Auken Beck.

”Det resulterer ofte i den halve klimabelastning fra træbaseret byggeri i forhold til konventionelle byggematerialer – og i visse tilfælde endnu mere”, uddyber han.

Alene af den grund er det en god idé at få meget mere træ ind i byggeriet – og med de nye EPD’er på plads kan det nu lade sig gøre at lave mere præcise klimaberegninger for fx DGNB-certificerede byggerier. Formentlig vil EPD’erne også spille en central rolle i den frivillige bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet, som boligminister Kaare Dybvad arbejder på.

”EPD’erne er vores bidrag til at få belyst træs bæredygtighed og til at få gjort data tilgængelige, så de bliver mulige at få ind i Bygningsreglementet”, siger direktør i Træinformation Mikael Koch.

De fem EPD’er ligger til fri afbenyttelse på Træ.dk’s og Træinformations hjemmesider og kan også findes på epddanmark.dk. Der er yderligere tre EPD’er på vej. De dækker dansk produceret savet konstruktionstræ samt spånplader.

EPD’erne er udarbejdet af FORCE Technology og tredjepartsverificeret af Rambøll. Projektet er finansieret af Træfonden og Træets Uddannelses- og Udviklingsfond, TUUF.

Download EPD’erne her

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.