“Det der træbaserede modulbyggeri kan noget”

0

Seks skarpe om træ til...

Af

…Cuno Mouritsen, tegnestue-/teknisk chef hos BM Byggeindustri – en af Danmarks største totalentreprenører indenfor modulbyggeri.

“Jeg har arbejdet med træbaseret modulbyggeri i 16 år. Jeg brænder virkelig for modulbyggeriet, og hvad det kan i forhold til traditionelt opført byggeri – og så gør det bestemt ikke noget, at modulbyggeriet er træbaseret. Hvis vi skal kunne se hinanden i øjnene og efterlade noget til de næste generationer, ser jeg ikke andre alternativer. Og tilvæksten i skovene er større end hugsten, så håbet er lysegrønt.”

Modulbyggeri

Pedersminde. Foto: BM Byggeindustri

1. Hvad er dit bedste minde med træ?

Det ene minde er dugfrisk, for her i sommerferien – som vi holdt i svigerforældrenes hytte i Sverige – har vores børn brugt timevis på at finde træ i skoven og hygget sig med at snitte og forvandle det til rundboldbat, træknive og spyd.

Det andet, bedste minde er om plankegulvene i vores hus. Jeg har selv hentet plankerne i skoven, lige efter at skovhuggeren fældede dem, og jeg har været med i hele forædlingsprocessen med opskæring, tørring, kehler, tørring igen, montering og så videre.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Egentligt et meget godt spørgsmål,. Jeg er uddannet bygningsstruktør, og på konstruktørstudiet var mit afgangsspeciale faktisk betonteknologi.

Men da jeg bagefter blev tilbudt job i en virksomhed, der producerer modulbyggeri i træ, var jeg ikke i tvivl. Det der træbaserede modulbyggeri kan noget og er i virkeligheden lidt mere komplekst end som så. Det fangede min interesse, og den vej igennem er glæden ved træ som komponent til byggeriet vokset.

Modulbyggeri

Modulbyggeri. Foto: BM Byggeindustri

Da jeg skiftede job sidste år kunne jeg da heller ikke se andre veje end fortsat at arbejde med træbaseret modulbyggeri – nu på 16. år.

3. Hvad kan træ som andre materialer ikke kan?

Det kan så mange ting, som beton ikke kan. Men det går begge veje. Jeg er nødvendigvis ikke kun fortaler for træ, men ser gerne, at man vælger de rette produkter til de rette steder i en mere udpræget hybridløsning. Vi kommer jo aldrig til at lave fundering i træ.

Men fokuseret set er træ er nok et af verdens mest klima- og miljøvenlige byggematerialer, hvor materialer som eksempelvis beton, stål og tegl er meget mere energikrævende at fremstille, hvilket derved medfører en større udledning af CO2. Og derfor bør vi anvende træ, hvor vi kan.

Jeg er også overbevist om, at DGNB (bæredygtighedscertifikat – red.) taler sit klare sprog her, når man ser på træbaserede komponenter til byggeindustrien. Hos BM Byggeindustri skal vi snart levere vores første DGNB Guld-certificerede byggeri – det ser jeg meget frem til.

4. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Træ er en fornybar og bæredygtig ressource, som gavner klimaet.

Modulbyggeri

Grøndalsvænge Alle. Foto: Scandi Byg

Derudover hørte jeg også på årets Build in Wood-konference, hvilken effekt træet egentlig har hos de personer, der opholder sig i træbaserede bygninger – for eksempel skoler og kontorbyggerier. Mennesker trives i træbyggeri.

5. Hvad er din bedste oplevelse med træ?

Tilbage i 2007 var jeg projektleder på et præfabrikeret, træbaseret modulbyggeri (for Københavns kommune, en institution kendt som Eventyrhaven.)

Som en del af den indledende proces med myndighederne, var vi til et forhåndsmøde med bygherre, dennes rådgiver, vores ingeniør osv. Her blev mødet indledt ved, at en ældre byggesagsbehandler kørte en arm vandret gennem luften med ordene: ”Træhusbyggeri i Danmark duer ikke!”

Da vi så først var gået i gang med at montere modulerne på byggepladsen, tog jeg chancen og kontaktede den lidt pessimistiske byggesagsbehandler og bad ham om at komme over på pladsen for at se, hvordan vi arbejdede med modulbyggeri i træ. Da han havde kontor mindre end 1 km fra byggepladsen, takkede han heldigvis ja og tog en af sine kollegaer under armen.

Efter en masse spørgsmål og aha-oplevelser, hvor projektet pludselig gav mening for byggesagsbehandleren, sagde han: ”Jeg må erkende at dette træbyggeri er at betragte som permanent byggeri”.

Der blev helt tydeligt flyttet på nogle holdninger. Det var meget sjovt.

6. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Modulbyggeri

KAB Hvidovre. Foto: Scandi Byg

Uvidenhed, misforståelser og gamle holdninger.

Jeg ser gerne, at vi får skubbet yderligere til den etablerede branche og får udfordret den omkring træbaseret byggeri.

Det er en udtalt skrøne, at man fx ikke må bygge i mere end fire etager i træ i Danmark. Men Bygningsreglementet indeholder mig bekendt ikke et forbud mod høje huse i trækonstruktioner, hvis bare sikkerhedskravene i forhold til brand opfyldes. Og kigger man mod Norge – ja så har de lige opført verdens højeste træbygning, Mjøstårnet i Brumunddal, som er 85,4 meter højt. Så selvfølgelig kan vi komme over fire etager i Danmark.

Derudover skal træbyggeri også på den politiske dagsorden. Man skal ville det i Danmark. Der bør ikke kun være en frivillig bæredygtighedsklasse i vores bygningsreglement. Det skal være et krav. Ser man igen på vores naboer, fx i Sverige, har de i Växjö Kommune en strategi om, at 50 % af al kommunalt opført byggeri skal være træbaseret i 2020. Det er en del af Växjös ambition om at være førende i Europa inden for bæredygtig byggeri.

Forhåbentligt sker der mere på denne front gennem den nyetablerede forening ” Træ i Byggeriet” som har følgende formål: ” Ud fra et faktabaseret og fordomsfrit grundlag udbreder Træ i Byggeriets kendskabet til træets egenskaber og anvendelse som vores mest bæredygtige byggemateriale og kendskabet til dets store potentiale og betydning for at nå vores globale klimamål.”

Foreningen er ret ny, men stiftet af knap 30 virksomheder, der arbejder med træ i byggeriet. Det forventer jeg mig en del af.

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum