Det giver mening at bygge med træ

2

Mange vælger at bygge med træ på grund af materialets stoflighed, men træ i byggeriet giver også mening både på byggepladsen og på klimakontoen.

Af -

Træ er et rart materiale. Det har en behagelig duft, gode æstetiske kvaliteter og har fugtegenskaber der kan give et godt indeklima. Træ bringer også varme ind i hjemmet, bløder indretningen op og får os til at føle os tættere på naturen. Men helt praktisk giver det også mening at bygge med træ – både økonomisk og klimamæssigt.

Det kunne man blandt andet høre om til årets Build in Wood-konference, hvor Kirsten Haggarth fra Waugh Thistleton Architects fortalte om, hvorfor de især anvender krydslamineret massivtræ til deres projekter i London. Arkitektvirksomheden, der blandt andet står bag Dalston Works, har fået øjnene op for den effektivitet, der gennemsyrer det moderne træbyggeri.

Hvis Dalston Works-byggeriet var blevet udført som et traditionelt betonbyggeri, ville man skulle skære 25% af boligerne fra på grund af bygningens vægt. Med den lettere trækonstruktion har man således kunnet tilføje flere boliger på grunden, der ligger over Londons undergrundsbane.

Derudover ville det have krævet 700 lastbiltransporter for at få materialerne hen til byggepladsen, hvis det havde været et betonbyggeri. Det antal kunne man minimere til blot 111 transporter, fordi man byggede Dalston Works i krydslamineret massivtræ. Træelementerne kunne nemlig pakkes fladt og tæt, og man undgik dermed en masse ture gennem den trafikplagede storby.

Dalston Works-byggeriet blev afsluttet otte måneder hurtigere, end hvis det havde været et betonbyggeri, og særligt udsigten til en 20% kortere byggefase og dermed også tidligere indflytning har tiltrukket Waugh Thistleton Architects.

Derudover kan de se det smarte i en reducering af byggeriets CO2-udledning.

Fornuftigt forbrug

For Harpa Birgisdottir, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, er fordelene ved træ også til at tage at føle på.

I langt tid har man nemlig fokuseret på at nedbringe driftsenergiforbruget for at gøre bygninger mere miljøvenlige. Nu er energiforbruget i driftsfasen dog så lavt, at man i stedet må se på bygningernes indlejrede energiforbrug – altså energiforbruget og miljøpåvirkningen fra produktion og udskiftning af byggematerialer.

Vi må fokusere på byggematerialerne, hvis vi vil gøre noget ved den globale opvarmning. SBi rapport 08:2017.

Og træ som byggemateriale har bestemt et miljømæssigt potentiale. Skifter man for eksempel beton ud med træ i byggeriet, kan man formindske kulstofaftrykket med helt op til 77%. Vælger man blot at skifte facaden ud med træ i stedet for mursten, kan man nedsætte kulstofaftrykket med 24%.

Spørger man Lau Raffnsøe, teknisk direktør i Green Building Council Denmark, så skriger udviklingen på et materialefokus i byggeriet.

Halvdelen af al materiale- og energiforbrug i EU opstår i driften og opførelsen af bygninger. Ligeledes står drift og byggeri også for en tredjedel af vandforbruget og affaldsudledningen.

Derfor giver det god mening at anvende bæredygtigt produceret træ i byggeriet. Det er både et fornybart materiale, og så er træerne med til at fjerne CO2 fra atmosfæren, inden de bliver fældet.

Mere træbyggeri med hjælp fra skovene

Ser man på de klimaudfordringer vi står over for, er der nemlig mange gode grunde til at bringe mere træ ind i byggeriet.

Det er ikke kun som byggemateriale, at træet har gode egenskaber. Skovene står for at fjerne knap en tredjedel af den globale CO2-udledning om året. Ønsker vi derfor at nå Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning til under 1,5 grader, så må vi ifølge Peter Iversen, teamleder i UNFCCC-sekretariatet, tænke skove og aktivt skovbrug ind i planerne.

En undersøgelse fra Tyskland viser, at mængden af indlejret kulstof i de tyske skove svarer til et gennemsnit på 385 tons CO2 pr. hektar skov. Derudover øges den indlejrede CO2 i træprodukter med tre millioner tons CO2-ækvivalenter om året i Tyskland.

Som nogle af de få i verden, har tyskerne også regnet på hvor stor en udledning man har undgået ved at bruge træ i stedet for andre materialer. Ved at bruge træ til energi, har man undgået 36 millioner tons CO2-ækvivalenter om året, og ved at bruge træ som materiale, har man undgået en udledning på 30 millioner tons CO2-ækvivalenter om året.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Jette Holm Rosendal siger:

    Hvor er det bare god læsning 🙂 Og virkelig interessant, hvordan det formidles videre, så det bliver endnu mere almindeligt at bygge i og med træ. Et lille eksempel på et sommerhus i træ – fra yderst til inderst – kan ses her: https://www.trae.dk/author/jette-rosendal/ En artikel serie skrevet her til Træ. Venlig hilsen Jette

  2. Johan Poulsen siger:

    Er der tænkt på overfladebehandling af de flotte træfacader der anvendes i byggeriet?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Danskerne skal turde at bygge i træ

Mod og mere uddannelse i træ er vejen frem.

Tema

Træ gavner klimaet.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×