“Det offentlige skal gå foran med mere træbyggeri”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Martin Skou Heidemann, administrerende direktør og stifter af tømrer-/entreprenørfirmaet Skou Gruppen A/S. Desuden er Martin formand for DI´s Træsektion, som repræsenterer 2.500 virksomheder, der arbejder med træ.

1. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?

Jeg synes egentlig ikke der har været den store udvikling. Nogle træsorter er gået tilbage og andre sorter er gået frem. Der har været et stigende fokus på træ, som er dyrket bæredygtigt. På det allerseneste har der været øget opmærksomhed på at anvende mere træ i byggeriet i stedet for de klassiske konstruktioner i stål og beton, men vi kommer altså også fra et uhyggeligt lavt niveau.

Træ er et godt og klimavenligt materiale, som jeg tror kommer til at spille en vigtig rolle i byggeriets grønne omstilling. Der er et stort klimapotentiale her!

2. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

For mig var det for nyligt en overraskelse, hvor fleksible konstruktioner man kan bygge med træ. Vi er jo vant til, at i et betonbyggeri står væggene altid oven på hinanden på den ene etage efter den anden. Det er ikke nødvendigt, hvis man anvender træ i stedet for. Det giver muligheder for helt andre og meget fleksible byggerier.

Martin Skou Heidemann – formand for DIs træsektion og adm. direktør hos Skou Gruppen A/S

3. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Hvis træ ikke allerede var opfundet, så ville man næppe tro på, at der fandtes et materiale med så mange vidunderlige egenskaber: Det vokser op af sig selv og imens optager det endda CO2, som lagres i træet.

Og så kan træet anvendes til alverdens forskellige ting – lige fra små tændstikker til kæmpestore konstruktioner i højhuse.

Jeg har også selv oplevet at finde de egetræspæle, som blev banket ned i undergrunden under København for flere hundrede år siden. Når man skærer i de pæle nu, så dufter de stadig af træ og er i forbløffende god stand.

4. Er virksomhederne gode nok til at bruge hinandens træ-erfaringer?

Ja, det synes jeg faktisk. Jeg har selv oplevet, hvordan tømrervirksomheder gennem snart 20 år har udvekslet erfaringer – men det er i virkeligheden en tradition, som går flere hunderede år tilbage i tiden.

5. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Der er mange, som gør krav på den position: Vinduer, gulve, inventar, konstruktioner, spær osv. osv.

Men jeg bliver nu altid imponeret, når jeg ser vores dygtige gelændersnedker, som kan forvandle et stykke træ til en smuk blød gelænderkrumning, som passer til en flot trappe.

I bund og grund kan jeg godt lidt duften af savsmuld, men jeg synes, træ er et fantastisk materiale med meget store anvendelsesmuligheder.

6. Hvad er der brug for for at få sat mere skub i træbyggeriet herhjemme?

Det er helt oplagt, at det offentlige skal gå foran med mere træbyggeri – for eksempel når en kommune skal opføre en ny børnehave eller skole.

Men det vil også være godt, hvis det offentlige fremover stiller øgede krav om træ i byggeriet, når private skal opføre ejendomme.

Jeg tror ikke, vi behøver afgifter på byggeriets område, for det er i forvejen meget reguleret.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×