Tags:

“Det tager ikke mange minutter for naturen at skabe træ nok til et almindeligt hus”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

… Jacob Møldrup, Market Segment Manager hos Simpson Strong-Tie, som producerer bygningsbeslag til bærende trækonstruktioner.

1. Hvordan håber du, fremtidens brug af træ i byggeriet bliver?

Vi ser lige nu en trend med synligt træ i byggeriet. Dette har, som vi ser det, været med til at sætte lidt skub i efterspørgslen efter konstruktionsløsninger med træ.

Vi håber i fremtiden, at træ også vil vinde mere indpas, der hvor det kan indgå som et skjult konstruktionselement, f.eks. som bærende dæk- eller vægelementer, som del i bokselementer eller lignende, hvor man i mange tilfælde vil drage store byggetekniske fordele af at anvende træ.

Vi er alle klar over de miljø- og indeklimamæssige fordele, som vi kan opnå med mere træ i byggeriet, men vi vil også gerne udvikle løsninger, som udnytter de byggetekniske fordele, som byggebranchen vil kunne opnå med træ.

2. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?

Arkitekterne har de seneste år tegnet mange flotte byggerier med synligt træ, ikke mindst på baggrund af den efterspørgsel, der har været blandt befolkningen om at komme mere i kontakt med naturen – og hvad er så mere nærliggende end at få den helt ind i din bygning?

Men hvis vi virkelig skal have træ ind som et integreret materiale i hele byggebranchen, så skal der, efter min mening, endnu mere til fra alle sider, både politisk, uddannelsesmæssigt og blandt de udførende parter i branchen.

3. Hvilken forskel håber du, Simpson Strong-Tie kan gøre for træbyggeriet?

Simpson Strong-Tie har en lang tradition for at samarbejde med landets arkitekter og ingeniører om at udvikle løsninger, der gør det sikrere, hurtigere og mere økonomisk at bygge med træ. Det er derfor naturligt for os at fortsætte med det og imødekomme den øgede interesse, der er for materialet netop nu.

4. Hvad synes du er det mest spændende, der sker på træfronten lige nu?

At træ indgår som skjulte elementer i det man kan kalde ”samlesæt”-byggerier. Der findes allerede adskillige etagebygninger i Danmark, hvor den bærende konstruktion er udført i træelementer, men som er skjult bag forskellige former for beklædning. Udefra ser man ikke, at der er træ inde bagved, men det har skabt en enormt let og hurtig montage. Det er denne lethed, der kan udnyttes bedre i byggeprocessen.

5. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

Hvor hurtigt vi kan producere det træ, som er nødvendigt. Det tager ikke mange minutter for naturen at skabe træmateriale nok til et almindeligt hus. Med god styring, som der er i de store træproducerende nationer, kommer vi sjældent til at mangle træ.

6. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?

At det er meget brandfarligt. Jovist, det brænder nemmere end visse andre materialer, men i det mindste kan man let beregne tiden på det, og jeg håber ikke det skal være det, der bremser udviklingen.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×