Digital materialepyramide gør det nemmere at bygge sundt
Mest fra bunden, mindst fra toppen. Vi kender alle sammen madpyramiden, og nu kan arkitekter på samme, nemme måde få et overblik over, hvilke materialer der er sundest at bruge i et byggeri.

Illustration: Materialepyramiden.dk
Den er for så vidt ikke helt ny. Første gang den så dagens lys, var i bogen ”Cirkulært Byggeri”, som forskere ved det Kongelige Akademi – CINARK stod bag. Men nu er materialepyramiden, der viser, hvor meget ét kilo af et givent byggemateriale har udledt af CO2 i forbindelse med produktionen, kommet i en digital udgave, så det er endnu nemmere for arkitekter og andre fagfolk at få et hurtigt overblik over, hvor meget forskellige materialer egentlig koster på CO2-kontoen.
Pyramiden er bygget op som den klassiske madpyramide, men i stedet for rugbrød og grønkål er nederste niveau fyldt med fornybare materialer, herunder masser af træbaserede materialer som konstruktionstræ, plader, CLT og træfiberisolering.
I toppen finder man på samme vis heller ikke ost og røde bøffer, men materialer som aluminium, glas, vinyl og stål.
Forhåbentlig formår pyramiden alligevel at få munden til at løbe i vand hos de arkitekter, der designer fremtidens byggerier.
Sundere sammensætning i byggerier
Med få klik på den digitale pyramide kan man få et overblik over de forskellige materialers potentielle miljøpåvirkning.
Pyramiden baserer sig på tilgængelige EPD’er (miljøvaredeklarationer), deriblandt dem som Træinformation og Træ.dk har udviklet for en række træprodukter til konstruktionsbrug. En EPD dokumenterer meget præcist et givent materiales miljøpåvirkninger i hele livscyklussen og indgår i de modeller, som beregner et byggeris klimabelastning. Materialepyramiden fokuserer specifikt på de første tre trin af en EPD – nemlig produktionen indtil du står med materialet i hånden.
”Vi har fået mange positive og nysgerrige henvendelser fra almindelige håndværkere, undervisere på erhvervsskoler, praktiserende arkitekter og lægfolk. Vi tror på, at Byggeriets Materialepyramide ligesom madpyramiden kan blive en afgørende rettesnor og pædagogisk guide til alle danskerne, så de kan træffe de rigtige miljøvalg, når de handler i byggemarkedet, køber hus, bygger om eller bare ønsker mere viden på området”, siger Pelle Munch-Petersen, der er idemand bag pyramiden, ph.d. og adjunkt på Det Kongelige Akademi – CINARK.
Livscyklusanalyser og beregning af klimapåvirkninger er kommet for at blive, og der udvikles hele tiden nye værktøjer, som skal gøre det nemmere for byggeriets parter at regne ud, hvor klimavenligt – eller uvenligt – ens byggeri egentlig er.
Folkene bag materialepyramiden.dk håber, at arkitekter og andre faggrupper begynder at bruge det nye digitale værktøj i de tidligere faser af deres projekter.
”Vi forsøger med materialepyramiden at skabe en bevidsthed om, at materialer ikke bare er noget, der skal være smukt og manifestere vores koncepter, men i virkeligheden i højere grad er noget, som er med til at føde vores koncepter og hele måden vi tænker i konstruktioner og arkitektur”, siger Pelle Munch-Petersen.
Kilde: CINARK
Fakta
Materialepyramiden blev første gang lanceret i 2019 i bogen ‘Cirkulært Byggeri’.
Bag projektet står senior- og juniorforskere ved det Kongelige Akademi – CINARK, som gennem flere år har arbejdet med grøn i arkitektur og byggeri.
Den digitale version er udviklet i samarbejde med Vandkunsten og med økonomisk støtte fra Boligfonden Kuben.
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.
2 kommentarer
Det er overraskende at beton ligger under letbeton. Og at lerpuds ligger på niveau med beton. Og at papiruld er værre end beton og at hamp er endnu værre. Jeg synes det ser ud til at beton ligger alt for langt nede. Det overrasker også at porebeton ligger så højt. Hmmm – en del overraskelser faktisk – men at træ og træfiber isolering ligger hvor det gør, overrasker mig (heldigvis) ikke. 🙂
Hej, meget interessant måde at präsentere miljö- og klimapåvirken, det her med pyramiden! Et spörsmål; I har ju tidligere udnevnt Hårde träfiberplader til det bedste byggematerialet vedr netto Co2-udslip men i pyramiden så har den sämre verdier än f eks krydsfinér og MDF. Hvordan kan det väre sådan?