Dome of Vision: Designet efter en CLT-plades maksimale ydeevne

0

I sit arbejde med Dome of Visions 3.0. har arkitekt Kristoffer Tejlgaard udforsket mulighederne med CLT der som byggemateriale går en stor fremtid i møde. Træ.dk bringer her tredje og sidste del af interviewet med Tejlgaard om hans arbejde med Dome of Visions 3.0.

Af

Huset, som faciliterer mange af de aktiviteter, der foregår i Dome of Visions, er bygget af det i Danmark, relativt uprøvede materiale CLT.

CLT er krydslamineret tømmer, der udvider muligheder for moderne elementbyggeri i træ. CLT er velegnet til præfabrikation, som dermed giver en effektiv byggeproces.

I samarbejde med ingeniør Henrik Almegaard forsøgte Kristoffer Tejlgaard at udnytte materialets egenskaber mest muligt.

CLT-elementet, der ligger som etageadskillelse mellem stuen og første sal i fronten af huset, er en maksimal udnyttelse af materialet.

Huset er dimensioneret efter, hvad en CLT-plade maksimalt kan bære og yde. Den længste CLT-plade, man kan få, er 16 meter lang og tre meter bred. Den pladestørrelse er dimensionerende for det indre hus, og huset udnytter fuldt det størst mulige spænd og udkragning.

For arkitekten at se, går CLT som byggemateriale en stor fremtid i møde – men ikke uden udfordringer. En af de store udfordringer for CLT i fremtidens byggeri er, at CLT skal holdes tørt. Derfor er meget af det skjult bag forskellige former for beklædning.

Dette er tredje og sidste del af interviewet med Kristoffer
Tejlgaard om Dome of Visions 3.0.

Læs også første og anden del.

Men ikke i domen. Her står træet tørt, og derfor er der mulighed for tydeligt at eksponere materialet i stedet for at skjule det. Af den grund, er der gjort en dyd ud af at vise, hvad man kan med CLT. Der er ikke skelet til, hvad der er det nemmeste, men derimod hvad materialet allerhelst selv vil.

At bygge i et drivhus

Domen, der fungerer som klimaskærm for det indvendige hus, afskærmer givetvis for regn og vind, men i kraft af at det er et drivhus, og dermed kun opvarmet af strålevarme fra solen, vil domen i de koldere måneder nå lavere temperaturer.

Huset er derfor isoleret for at give rum til arrangementer i vintermånederne. Her spiller træ endnu en rolle, idet der er benyttet forskellige typer af træfiberisolering. Ved at isolere huset udvendigt blev det muligt at eksponere CLT indvendigt og opnå en komplet træverden i husets forskellige rum. En af fordelene ved træfiberisolering er, at det kommer i tilstrækkeligt hårde plader til, at de kan skrues direkte på råhuset og dermed sikre en let og hurtig proces, foruden de åbenlyse miljømæssige hensyn.

Genbrugstræ

På træfiberisoleringen blev huset beklædt med en facade af genbrugstræ.

”Dét at få noget træ ind, som har en sjæl og et forudgående liv, er med til at skabe en stemning og er ifølge Kristoffer Tejlgaard både poetisk og malerisk. Personligt kan han godt være lidt bange for, at domen i Aarhus blev lidt for pæn, lidt for ren, forstået sådan, at alt er nyt og ikke i sig selv bidrager med ret meget til fortællingen om Dome of Visions. Genbrugsbrædderne trækker i den rigtige retning”, mener Kristoffer Tejlgaard.

Byg med CLT i et drivhus - Dome of visions

Foto: Helle Arensbak.

Læs også første og anden del af interviewet med Kristoffer Tejlgaard.

Tags:

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Verdens største CLT-bygning

Dalston Lane bliver den største CLT-bygning i verden.

Familiehus i CLT

CLT i danske enfamiliehuse er så småt ved at vinde frem.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum