En cykel af træ – naturens eget kulfiberstel

0

Af -

Det er sjældent at man ser cykler lavet af træ, ja, de det er vel de færreste der er stødt på sådan en i trafikken.

Det er da også først for nyligt at vi her på redaktionen stødte på fænomenet. Og det til trods for at de første cykler i verden faktisk var lavet af træ. Men det universelle materiale blev dog hurtigt erstattet af jern, stål og senere aluminium og karbon.

Fascinationen af træ som materiale får imidlertid stadig en række cykelfabrikanter og opfindsomme selvbyggere til at fremstille cykler helt eller delvist af træ.

Let og fleksibel

Træ udmærker sig ved på samme tid at være både let, stærkt og fleksibelt. Træs egenskaber kan derfor på mange måder måle sig med de traditionelle materialer for fremstilling af cykler.  Et problem kan imidlertid være at træ kan gå i forrådnelse og forgå ligesom andre produkter fra naturen.

Herreløse cykler

Rundt omkring i Danmark findes der i tusindvis af herreløse og udrangerede cykler der fylder op på gadehjørner og i grøftekanter. Hvis flere cykler var fremstillet af træ, ville bortskaffelsen af disse kunne gøres meget let ved blot at brænde cyklerne af i den almindelige affaldsforbrænding.

Yderligere kunne man forestille sig, at cykler efterladt i en tilfældig skovbund helt af sig selv vil forsvinde under almindelig forrådnelse. Dog er det ikke alle dele af træcyklerne der produceres i træ, f.eks. hjul, kæde, møtrikker og bolte osv., hvorfor ideen om den lette bortskaffelse i praksis vel ikke er helt så enkel.

Grønnere transportform

En cykel fremstillet i træ vil virkelig sætte trumf på cyklen som et CO2-venligt alternativ til bilen. Men man skal nok alligevel ikke forvente at træcyklen kommer til at give bilen baghjul.

Fremstilling af træcykler

Professionelt fremstillede træcykler er desværre temmelig bekostelige og det er derfor tvivlsomt at træcykler i fremtiden vil give et markant præg i det cyklende hverdagsbillede. Cyklerne laves af dygtige designere, entusiaster og feinschmeckere der med stor omhu udvælger træ og forarbejder materialet til de flotte cykler.

Waldmeister træcykel foran brændestabel

Flot detalje af Waldmeister træcykel (Foto: www.waldmeister-bikes.de)

Et eksempel er Waldmeister cyklen der den 9. juli i år modtog ISPOs inovationspris i München.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×