En tryllehat af træ

0

I Knie Zoologiske Have i Schweiz er magi blevet til virkelighed. En kæmpe tryllehat af træ pryder den kendte have og skal skabe rum for mange forskellige begivenheder. Træ.dk har været i kontakt med arkitekten bag.

Planlægger du et besøg til den berømte schweiziske Knie Zoologiske Have, kan du godt forberede dig på et mageløst syn.

I haven står en 26 meter høj træbygning formet som en tryllekunstnerhat. Indeni er en scene og plads til 500 publikummer, og træbygningen skal lægge rum til mange forskellige arrangementer.

Som ved et trylleslag stod der en hat

Komponenterne samles. Foto: Blumer Lehmann

Den unikke træbygning er designet af arkitekten Carlos Martinez og hans hold af arkitekter, og er 3D-tegnet af den schweiziske træspecialist Blumer Lehmann. Træelementerne er produceret på Blumer Lehmanns fabrik, og de præfabrikerede komponenter blev samlet på byggepladsen.

Det krævede præcision at samle komponenterne, der vejede mellem 4 og 20 tons hver, men af hensyn til dyrene i haven skulle det ikke tage for lang tid, forklarer Carlos Martinez til Træ.dk:

”Til det her projekt var det vigtigt, at vi kunne bygge strukturen på kort tid, så vi ikke forstyrrede dyrene i den zoologiske have i særlig lang tid. Af den grund, og også på grund af den buede form, besluttede vi at bygge i træ tidligt i arbejdsprocessen. Den stoflignende inderside, som vi ønskede, har vi skabt helt perfekt med træ, som også giver akustikmæssige fordele i bygningen.”

Det buede træ, der former hatten, ses også indvendigt, hvor det bærer præg af at ligne et cirkustelt. Taget er udenpå belagt med metalplader i forskellige nuancer, som bliver lysere mod toppen.

Hatten af for træ

I alt er 224 m3 gran og fyr fra Schweiz og Østrig brugt til projektet. Materialerne er så lokale som muligt, forklarer arkitekten bag:

“Det er altid vigtigt for mig at kende oprindelsen af de materialer vi bruger til vores bygninger. Det gælder selvfølgelig også det tømmer, vi bruger. I Schweiz kan man ikke altid kun bruge lokalt produceret tømmer, da det ikke er alle typer af træ, der bliver produceret lokalt eller er tilgængeligt i de nødvendige mængder. Generelt er det vigtigt at bygge i træ for at være med til at forbedre CO2-balancen.”

Carlos Martinez fortsætter og fortæller Træ.dk, at han har en særlig forkærlighed for træ:

”Træ er et særligt materiale. Det er naturligt, vokser op igen og er allerede vidunderligt, når det står som et træ. Byggematerialet har andre fordele, da det dufter godt og er meget nemt at arbejde med og forme. Jeg kan godt lide at arbejde med træ, måske også fordi min far var snedker.”

Den store tryllehat af træ stod færdig d. 1. marts 2021, da Knie Zoologiske Have genåbnede for sommersæsonen.

 

Se hvordan trækomponenterne blev lavet i denne video:

 

Kilde: ArchDaily og Carlos Martinez

Fotos og video: Blumer Lehmann

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×