Engelsk højhus bygget på 27 dage

0

At bygge med krydslamineret træ giver ikke bare økonomiske og miljømæssige fordele – det er kan også gå virkelig hurtigt. Her kan du møde et engelsk arkitektfirma, som byggede en otte etagers boligblok på blot 27 dage.

Af -

London-virksomheden Waugh Thistleton Architects har tegnet højhuse i massivtræ – også kendt som krydslamineret træ eller CLT – i snart 15 år. Partner i virksomheden Kirsten Haggart var tilbage i 2009 selv arkitekt på projektet Murray Grove, en otte etager høj boligblok af træ i London-bydelen Hackney.

Med præfabrikerede massivtræ-elementer tog det kun 27 dage at færdiggøre råhuset, fortæller Kirsten Haggart til Ingeniøren. Konstruktionen er afstivet med massive elevator- og trappeskakter og balustrader, og både bærende vægge, skakter og gulvbelægningen er af træ. Der er ingen beton i etageadskillelsen, som det ellers er tilfældet i de rekordhøje norske bygninger Mjøstårnet og Valle Wood.

Bygherren var et privat, konservativt og som udgangspunkt ret skeptisk ejendomsselskab.

»For at overbevise dem tog vi dem med til fabrikken i Østrig, hvor vi blandt andet fik foretaget akustiktests. Det gjorde udslaget,« fortæller Kirsten Haggart.

Lydisoleringen viste sig at være bedre, end det byggeforskrifterne i London forlanger. Det samme gjaldt for luftkvaliteten, som blev målt, da bygningen stod klar.

»Det sjove er, at vi ikke havde gjort noget for at forbedre hverken akustik eller luftkvalitet, det kom som en ren bonus,« understreger Kirsten Haggart.

80 procent færre leverancer

Efter Murray Grove-projektet etablerede Waugh Thistleton sig som et førende arkitektkontor for store massivtræ-projekter i London. For Murray Grove modtog de RIBA President’s Award for Research. Otte år senere, i 2017, samlede de al deres erfaring i projektet Dalston Works, som de indtil nu har modtaget ni udmærkelser for. De fleste har med bæredygtighed at gøre.

En anden fordel ved træ, som Kirsten Haggart fremhæver, er, at det er betydeligt lettere end stål og beton.

»Det betyder blandt andet, at det ikke er nødvendigt, at pælene stikker så dybt, når man skal lave fundamenter for bygningerne. Det er praktisk, hvis man ønsker at bygge hen over metroer eller andre former for tunneler. Under Dalston Works bygningen skulle der anlægges et krydsningspunkt for to toglinjer. I den slags tilfælde er der altid en beskyttelseszone over, som vi ikke må røre. Kort fortalt ville dette projektet ikke være blevet gennemført, hvis det havde krævet de lange pæle, som et stort betonbyggeri kræver. Med træ var det nok med en solid bundplade,« forklarer Kirsten Haggart.

Ifølge hendes arkitektkontor er antallet af leverancer til byggepladsen 80 procent lavere for et massivtræ-projekt end for tilsvarende byggerier i stål, glas og beton, og hun tilføjer, at totalprisen for at bygge med træ er i fuld gang med at blive billigere end med traditionelle materialer.

Bedre for miljøet

Samtidig pointerer Kirsten Haggart, at den største besparelse af alle er den miljømæssige.

»Til det seneste af vores højhuse blev der brugt 2.325 træer – det tager tre timer for en østrigsk skov at reproducere den mængde. Det er fordelen med træer, de gror! I modsætning til jern og sand og alt det andet, vi udvinder fra jorden. De råvarer tager millioner af år at erstatte!«

Hvis vi faktisk det alvorligt med vores ønsker om at reducere CO2-udledningen og med FN’s bæredygtighedsmål, er vi simpelthen nødt til at bygge mere af træ og andre genanvendelige materialer,« siger Kirsten Haggart til Ingeniøren.

Læs historien hos Ingeniøren

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×