Tags: ,

Et hus af kork

1

Interesserer du dig for klimaet, fascinerende byggeløsninger og træ i alle afskygninger, så bør du bestemt tjekke det prisvindende ”Cork Screw House” ud.

Af -

Vi har på Træ.dk tidligere skrevet om alle de spændende ting, kork kan bruges til – lige fra prisvindende møbeldesign, over kunstgræs-fodboldbaner med korkgranulat til flotte tasker.

Så nej, kork er ikke blot lig med en vinprop!

I 2018 kommenterede en læser en artikel om korks mange anvendelsesmuligheder: ”Kork burde være det ideelle materiale til husbygning. Vi har korkgulve, der har ligget i 20 år og bliver kønnere og lysere med årene. ”

Træ.dk’s læser er ikke alene med den betragtning. For Rundzwei Architekten slog samme år dørene op for et helt hus bygget af kork. Det ligger i Berlin og bærer navnet Korkenzieher Haus.

Et naturligt byggemateriale

Med en facade og et tag af kork, store vinduer og masser af træ indvendigt er det et usædvanligt hus, der er blevet opført i Tysklands hovedstad. Arkitekterne har sigtet mod at bygge et hus, der er tættere på naturen end traditionelle huse. Derfor har de blandt andet anvendt kork til beklædningen og træ i konstruktionen.

Når der produceres korkpropper til vinflasker i kork-industrien i Portugal, bliver der et restprodukt til overs. Dette korkgranulat har Rundzwei Arkitekten brugt til at beklæde huset med.

Korkgranulatet formgives til plader under tryk og varme, og under processen frigives den naturlige harpiks fra korken, som binder granulatet sammen. Hermed skabes et let og holdbart materiale, der kan bruges til at beklæde bygninger med.

Træ sikrer indeklimaet

Arkitekterne designede huset til en privat klient, der ønskede gode akustiske egenskaber, et sundt indeklima og et bæredygtigt hus.

Derfor afholdt arkitekterne sig fra at bruge kemiske klæbemidler og fugeskum. I stedet anvendte de træfibre og cellulose-isolering, der sammen med de vel-isolerende korkplader har sikret et energieffektivt hus, som tilmed har et godt indeklima.

I gamle huse med et lavt energimærke kender de fleste af os nok til, hvordan luft kan sive ind ad sprækker ved vinduer og døre. Og selv om det ikke gør noget godt for varmeregningen, sikrer det trods alt en vis cirkulation af luft, der hjælper på indeklimaet. Men i dette topmoderne, energieffektive hus er det brugen af træ inden døre, der hjælper med til at regulere indeklimaet – og det i en grad så huset ikke behøver et automatisk ventilationssystem, på trods af at huset er så energieffektivt, at ingen luft siver uønsket ind og ud.

Modstandsdygtige korkplader

Men hvad med påvirkninger fra vind og vejr? Arkitekterne oplyser, at korkplader fra naturens side er modstandsdygtige over for vejr og mug, helt uden kunstige tilsætningsstoffer.

”Da vi ledte efter et passende materiale til tag og facade, måtte flere kriterier være opfyldt: Materialet skulle være bæredygtigt, åbent for diffusion og naturligt, og samtidig være stærkt isolerende og kunne reducere dryppende lyde, når det regner ”, fortæller Rundzwei Architekten.

Alt i alt har kombinationen af kork og træ bidraget betydeligt til bygningens energieffektivitet og bæredygtighed, oplyser arkitekterne.

The Cork Screw House har vundet flere priser, blandt andet den tyske materialPREIS 2019 og German Design Award der tildelte korkhuset guld for ”excellent arkitektur”.

Kilde: Rundzwei  

Fotos: © Gui Rebelo

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Jørgen Halle siger:

    Hvordan er modstanddygtigheden overfor gnavere? Det er ikke svært at forestille sig at mus vil kunne bygge reder i det og ødelægge den bagvedliggende isolering

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×