Et stort PLUS af træ

0

En ny fabrik ved navn PLUS kan måske sætte nye standarder for fremtidens industribygninger. Der er en stor mængde træ i konstruktionen og solceller på taget.

Af -

Selvom det ligner noget fra Netflix-serien Stranger Things er der ikke noget strange ved møbelfabrikanten Vestres nye fabrik. Den plus-lignende bygning er nytænkende i forhold til konventionelle fabrikker, mener Bjarke Ingels Group (BIG), der har designet fabrikken for møbelproducenten Vestre.

Bygningen er selvfølgelig navngivet PLUS efter udformningen: Den består af fire fløje, og hver fløj indeholder et forskelligt trin i produktionsprocessen: Lager, farvefabrik, træfabrik og montage. Fabrikken er hovedsageligt bygget af træ og lagrer 1.400 tons CO2 i sin konstruktion lavet af PEFC-certificeret krydslamineret træ og limtræ.

Foto: Einar Aslaksen

Mere end bare en fabrik

Bygningen er opført midt i en 300 hektar stor skov i Norge, og der er offentlig adgang i skoven såvel som på fabrikken. Det har været vigtigt for Vestre, at fabrikken giver et indblik i produktionsprocessen, men fabrikken skal også fungere som inspiration for andre firmaer, der kunne have lyst til at udvikle deres produktion med fokus på at nedbringe CO2-udledningen.

Bjarke Ingels fortæller til internetmagasinet Treehugger:

Sammen med Vestre har vi forestillet os en fabrik, der sætter hele processen med møbelfremstilling for åben skærm i centrum. I stedet for at frygte industrispionage ønsker fabrikken at vise og dele sin viden for at hjælpe med at accelerere den globale overgang til bæredygtig produktion.”

Foto: Einar Aslaksen

Rutsjebanetur til skovbunden

Det er muligt for gæsterne at tage en trappe op til taget. Her finder man solcellepaneler, der samlet producerer 250.000 kilowatt-timer vedvarende energi om året. Derudover er taget blevet sået til med frø, som er blevet indsamlet fra den omkringliggende skov. Det giver gæsten en fin oplevelse, og så er der mange fordele ved et såkaldt grønt tag.

Foto: Einar Aslaksen

Selvom turen op på taget kan være ganske spændende, især fordi store glaspartier giver et indblik i fabrikkens produktion, har BIG fundet på den sjove ide at konstruere en 14 meter lang rutsjebane, der gør, at børn og barnlige sjæle kan tage turen ned til skovbunden i fuld fart.

“Vi skaber en park omkring fabrikken og inviterer folk til at lege og gå op på taget,” fortæller hovedarkitekten David Zahle til internetmagasinet Dezeen.

Foto: Einar Aslaksen

Sådan reduceres klimaaftrykket

Reducering af klimaaftrykket har været et vigtigt punkt på både Vestres og BIGs dagsorden.

PLUS vil generere 50 procent mindre udledning af drivhusgasser end en konventionel fabrik,” fortæller BIG til Treehugger.

Og hvordan kan dette lade sig gøre?

Udover de cirka 900 solcellepaneler på taget er der også gemt 17 geotermiske brønde og varmepumper bag væggene for at opfange den overskydende varme fra produktionsprocessen. Den genbrugte, overskydende varme bruges til at opfylde fabrikkens varme- og energibehov.

Alle de træer, der blev fældet under opførelsen af fabrikken, er blevet anvendt. Enten som en del af PLUS’ interiør eller i Vestres møbelproduktion. Det savsmuld, flis og andre restprodukter af træ, der kommer fra møbelproduktionen, sendes til et varmekraftværk og bliver til energi.

En stor del af bygningens konstruktion består af massivtømmer – både indvendigt og udvendigt. Indvendigt er fabrikken beklædt med lyst fyrretræ, mens dens udvendige vægge prydes af forkullet lærk.

Foto: Einar Aslaksen

Der er faktisk kun to betonelementer i bygningen: Det firkantede tag over kontorområdet og ​​fundamentet.

PLUS er desuden den første industribygning i Norden, der opnår den højeste karakter i BREEAM- miljøcertificeringsordningen, fortæller designleder Viktoria Millentrup til Dezeen. Hun håber, at PLUS kan være med til at sætte en ny standard for industribygninger og samtidig være et eksempel for firmaer, der enten ønsker at blive BREEAM-certificerede eller bare mindske CO2-aftrykket.

I fremtiden bliver det måske slet ikke så strange at se fabrikker som PLUS?

 

Kilder: Deezen og Treehugger

Foto: Einer Aslaksen

 

Om PLUS:

  • 7000 m2 stor fabrik
  • Bygget på 18 måneder
  • Har 1.400 tons CO2 lagret i de anvendte træmaterialer
  • Bygget af lokalt massivtræ, kulstoffattig beton og genbrugsstål
  • 900 solceller placeret på taget
  • Opnået den højeste karakter i BREEAM- miljøcertificeringsordningen
  • Bygget efter Passive House strategier
  • Huser et besøgscenter, hvor man kan lære om produktionen og fabrikken

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×