EU på vej med samlet skovstrategi

0

EU er på vej med ny skovstrategi med fælles principper for et bæredygtigt skovbrug og bedste anvendelse af skovens ressourcer.

Af

Der findes i dag ikke en samlet skovpolitik i EU.

Skovpolitik er et nationalt anliggende, men flere og flere politikområder griber ind over skovbrugsområdet og der stilles stadigt større krav og forventninger til hvad skovene skal kunne levere.

Det er f.eks. krav og ønsker med hensyn til klimapolitik, energipolitik, biodiversitetskonventioner, krav til ressourceeffektivitet og til udvikling af en grøn økonomi.

Fælles principper

Alle disse ting skal en ny samlet EU skovstrategi nu samle op på med fælles principper for et bæredygtigt skovbrug og vejledning for forskellige brancher som bruger træ og træfibre som råvare.

Formålet er at varetage skovenes mange forskellige værdier og ressourcer på bedste måde uden at skade økosystemerne.

Danske brancheforeninger bakker op

Presset på skovene vokser og derfor er det vigtigere end nogensinde at EU bidrager med et helhedsgreb på skovbrugsområdet.

Dansk Skovforening hilser derfor strategien velkommen som et værn imod tidligere tiders såkaldte ”hovsa-politik”, fordi EU-lovgivningen på andre områder, f.eks. love om landbrug, handel og konkurrence, kan have en utilsigtet og nogle gange selvmodsigende indflydelse på skovområdet.

Også Dansk Træforening hilser skovstrategien velkommen.

”Det er særdeles positivt at skovstrategien ser på hele træets værdikæde fra skoven til de ledsagende industrier der forarbejder træet til produkter” skriver foreningen i en meddelelse.

Strategiens indhold

Fundamentet for strategien er bæredygtig skovdrift og strategien anerkender skovbrugets og træindustriens store betydning for overgangen til en grøn samfunds-økonomi.

Strategien understreger bl.a. behovet for at:

  • styrke erhvervets konkurrenceevne
  • øge ressourceeffektiviteteten
  • anvende skovens råvarer der hvor de giver maximal værditilvækst
  • anvende træets fibre så mange gange som overhovedet muligt inden de anvendes til bioenergi (cascade princippet).

Strategien bliver nu drøftet i EU-Parlamentet og Rådet.

Download hele strategien som PDF-fil.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs også:

Kun bæredygtigt træ til staten

Statens indkøb skal fremover bidrage til bæredygtig udnyttelse af klodens skovressourcer, og derfor bliver det nu et bindende krav til statens indkøbere, at træ til blandt andet byggeri, møbler og papir skal stamme fra bæredygtige skove. Det sker som led i regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

Skader det klimaet at fælde juletræer?

I Ingeniørens julekalender finder Overnissen ud af om det skader klimaet at fælde juletræer.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.