Film med pil og birk i hovedrollerne

0

En ny emballagefilm, der er både biobaseret og bionedbrydelig, er udviklet af pilebark i kombination med nanocellulose fra birketræet.

Af -

De fleste emballageprodukter i dag indeholder både plast og andre fossile elementer. Men hvorfor ikke pakke madpakker og rester fra aftensmaden ind i et produkt, der både er biobaseret og nedbrydeligt?

Det får vi måske mulighed for inden alt for længe. I hvert fald har finske forskere udviklet en ny film, hvor ekstrakt fra pilebark bliver indlejret i en netlignende struktur lavet af nanocellulose fra birk. Det skaber en geleagtig, men stærk struktur, der samtidig er antioxidant og altså beskytter mod iltning.

Figur fra forskningsartikel Bioactive Films from Willow Bark Extract and Nanocellulose Double Network Hydrogels

”Tanken er at lave én film med flere forskellige funktioner”, fortæller Päivi Laaksonen, hovedforsker ved Häme University of Applied Sciences til forest.fi og fortsætter:

“Materialet består af to tværbundne netværk med forskellige egenskaber. Det ene af dem giver en fast struktur – en slags skelet – mens det andet kan være mere skrøbeligt, men alligevel kemisk aktiv. Nanocellulosen giver støtte, og forbindelserne i pilebark danner et bioaktivt netværk”.

Brug af barkens naturlige funktioner

Ønsket med den nye film er at kunne erstatte emballagefilm lavet af materialer som for eksempel plast, som tager lang tid at nedbryde. Den nye metode giver en film, der er nemmere at genbruge.

“Der er et stort behov for at udvikle nye funktionelle materialer, som kan bortskaffes uden at generere affald,” siger Laaksonen til forest.fi.

Derudover går barkens fordele går igen i emballagefilmen. Barkens naturlige funktion er at beskytte træet mod eksterne trusler, såsom UV-stråling og skadedyr. Denne holdbarhed overføres til emballagefilmen. Selve det at bruge bark i produktet, betyder samtidig en bedre udnyttelsen af ​​træet.

Projektet er en del af doktorafhandlingen af ​​Tia Lohtander ved Aalto Universitet, hvor blandt andet forskere fra Häme University of Applied Sciences HAMK og VTT Technical Research Centre of Finland Ltd også er involveret.

Forskningsartikel: Bioactive Films from Willow Bark Extract and Nanocellulose Double Network Hydrogels

Kilde: Forest.fi

Foto: Valeria Azovskaya

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×