Fjernanalyse kan optimere træindustrien

0

Tænk, hvis det var muligt at forudsige den præcise kvalitet af træerne i et specifikt skovområde – inden man går i gang med at fælde. Det kan blive til virkelighed med fjernanalyse, som et forskningshold fra Sveriges Landbrugsuniversitet er i gang med at teste.

Af -

Hvilke produkter kan man få ud af en given skovbestand? Hvordan ser stammer og grene egentlig ud? Og hvordan udnytter man dem bedst? Det er både svært og tidskrævende at afgøre med traditionelle metoder, hvor man må fælde og måle stammerne manuelt.

I stedet er forsker Johan Holmgren og hans team på Sveriges Landbrugsuniversitet i færd med at afprøve en ny metode: Fjernanalyse.

Foto: Mistra Digital Forest, Johan Holmgren

Ved hjælp af data indsamlet fra luftbårne laserscanninger kan forskerteamet udtrække oplysninger, der beskriver trækroners størrelse, højde og form. For at få information om stammernes volumen og kvalitet kræves der imidlertid data fra jordbaseret laserscanning, som efterfølgende kobles til laserdata fra luften i forskellige modeller.

”Det vil gøre det muligt at […] finde ud af, hvordan vi kan bruge skoven allerede inden fældning”, fortæller Johan Holmgren til Mistra Digital Forest, som er et forskningsprogram, der står for scanningerne.

 

Evalueres på savværket

Foto: Mistra Digital Forest, Johan Holmgren

De fældede træer transporteres til et savværk og måles med en såkaldt tomograf, og resultaterne herfra sammenlignes så med de estimater af træegenskaber, scanningen har vist.

”Ved hjælp af laserscanning kan vi allerede i dag få en god måling af hele vores skovbesiddelse til en rimelig pris. Men detaljeringsniveauet for dataene fra laserscanningen vil blive yderligere forbedret ved at lave de planlagte undersøgelser”, fortæller Anna Norén, der arbejder med skovdata og digital udvikling hos Stora Enso Skog, hvor projektet udføres.

”For os er det vigtigt at få et så godt skøn over vores stående skov som muligt. Både med hensyn til volumen, men naturligvis også med hensyn til træets kvalitet. Det er vigtigt både fra et driftsperspektiv, så vi kan optimere, hvilke bestande der skal fældes i henhold til behovene i vores branche. Men også for at få en troværdig vurdering af vores skov,” slutter hun.

 

Kilde: Mistra Digital Forest

 

Mistra Digital Forest

Mistra Digital Forest er et forskningsprogram, som samler skovindustriens vigtigste digitale udviklingsprojekter.

Svenske Skovindustrier, skovfirmaer og forskningsorganisationer i Sverige står bag forskningsprogrammet, der løber over otte år.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×