Fleksibel bolig af krydsfiner

0

"N-State"-pavillonen fra AJG Arkitekter skal sætte fokus på behovet for fleksible boliger og kan i juni 2019 opleves Københavns Universitets afdeling for Skovbrug.

Af -

Pavillonen ‘N-State’ er udviklet af den unge danske tegnestue AJG Arkitekter i et tværfagligt samarbejde med en række af bygningsingeniører, udviklere, arkitekter og teoretikere.

AJG Arkitekter er fortalere for bæredygtig anvendelse af træ og har udviklet en eksperimentel tilgang til fleksible byggesystemer lavet af krydsfiner. Med N-State-projektet præsenterer arkitekterne en større grad af fleksibilitet til moderne boformer.

”Den moderne bolig fungerer ikke som et statisk, isoleret objekt, men er snarere som et slags knudepunkt i det netværk, som udgør vores hverdagsliv. Et netværk, der i højere og højere grad – udover traditionel møblering – består af teknologiske systemer og apparater, der forlænger, forbinder, forstærker, udvider og udfordrer vores gængse forståelse af, hvad en bolig er,” fortæller arkitekt og Partner i AJG Arkitekter, Kasper Ax.

Han og partneren David Goehring er enige om, at træ har en stor rolle at spille i fremtidens boligbyggeri.

“For at have en målbar indvirkning på FN’s 17 bæredygtige udviklingsmål skal vi i den danske byggebranche forpligte os til at lave bygninger, der på enklere vis kan samles, men også skilles ad med henblik på genanvendelse. Her giver træ som materiale os enormt store muligheder”, mener David Goehring.

Moduler med uendelige kombinationsmuligheder

Med ’N-State’ systemet betragter AJG Arkitekter bygningens form som noget ikke-permanent. Det præfabrikerede modulsystem består af fem forskellige modultyper.

Modulerne er fremstillet af CNC-skåret krydsfiner og kan sammensættes med spændingskabler. På den måde kan de udgøre stabile søjler eller spær i alle ortogonale (vinkelrette, red.) retninger.

Spændingskablerne kan løsnes, så modulerne kan demonteres. På den måde kan man ændre på den overordnede form – uden at der går materiale til spilde.

Systemet er designet til at imødekomme behovet for hyppige og hurtige ændringer, og det er ifølge AJG Arkitekter så simpelt, at ændringerne kan udføres af to personer. Uanset om det er gulv-til-væg, væg-til-væg eller væg-til-loft er detaljen nøjagtig den samme, hvilket gør kombinationsmulighederne nærmest uendeligt mange.

Udstilles i København

Tro mod ideen om genanvendelse vil N-State-pavilionen snart finde nyt liv i en ny konfiguration, men med alle de oprindelige komponenter. Systemet kan opleves på Københavns Universitets afdeling for Skovbrug, Rolighedsvej 23, København fra den 13. juni 2019.

N-States foreløbige konfigurationer:

September 2018: ”Første konfiguration” Indledende lancering på Grymsdyke  Farm, London, UK

Oktober 2018: ”Anden konfiguration” UK Timber Exposition i Birmingham, UK

Maj 2019: ”Tredje konfiguration n” Dansk Arkitektur Center/ BLOX HUB-maj

Juni 2019: ”Fjerde konfiguration” Københavns Universitets afdeling for Skovbrug

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×