Flere træhuse i Danmark
For 10 år siden blev hvert 20. hus i Danmark bygget i træ. Denne andel er i løbet af de seneste 10 år er steget betydeligt. Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at hvert 6. hus i dag bygges i træ. Det er mere end en tredobling på et årti.
Forklaring
Fremgangen relaterer sig til både miljøet og komforten,
”Danskerne forbinder et hus af træ med noget naturligt, rart, hyggeligt og nordisk. Især i ferierne, hvor den står på afslapning, velvære og gør det selv-projekter, er vi blevet glade for sommerhuset, som oftest er i træ. Men danskerne vil ikke nøjes med træhusets kvaliteter i ferierne, og derfor dukker der flere og flere op i parcelhuskvartererne.” lyder det i en pressemeddelelse fra Træinformation som hilser fremgangen velkommen.
Fornuft og følelse
”Danskerne er blevet glade for træhuse. Og det er der både en god portion fornuft og følelse i. Følelse, fordi der er et behageligt indeklima og en god akustik i et træhus. Fornuft, fordi træhuse er lette at højisolere og selv i de kolde måneder hurtige at varme op. Det sparer både på energien og klimabelastningen”, udtaler Træinformations direktør Bjarne Lund Johansen.
Mere træ i fremtiden
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen spår mere træ i byggeriet fremover. Særligt unge omkring de 30 år ønsker vedligeholdelsesfrie materialer i boligen for at få mere tid til velvære, privatliv og udeliv.
Udsagnet bakkes op af en trendrapport fra The Future Laboratory i London som forudser at netop udelivet prioriteres højere fremover. Fremtidens haver vil udviske grænsen mellem inde og ude. Og som resultat af den økonomiske krise, klimaforandringer, faldende forbrugertillid og stigende fødevarepriser vil ønsket om at være selvforsynende stige. Det vil sige, at vi også vil dyrke vores egne grøntsager, når vi rekreerer i vores have. Og derfor skal vores bolig også værne om den jord, vi dyrker. Og her kommer træhuset ind i billedet.
Den ansvarsfulde boligejer
Det er altså ikke kun komforten og kravene til privatlivet, der i stigende grad udfordrer Danmarks kontinentale tradition for det tunge byggeri. Danskerne lægger vægt på økologi og et rent miljø, fordi miljøhensynet er tæt forbundet med ens identitet som ansvarsfuld boligejer:
”Træ er det eneste byggemateriale, der er fornyeligt og CO2-neutralt. Bygger vi i træ, opbygger vi CO2-lagre og reducerer CO2-udslippet. Det er der en kæmpe menneskelig og miljømæssig gevinst i. Det er med andre ord lettere at nyde komforten i sin bolig, hvis man ikke samtidig gør skade på miljøet. Man kan tale om både fysisk og mental velvære”, afslutter Træinformations direktør Bjarne Lund Johansen.
Mere om træs klimaegenskaber
På trae.dk kan du læse mere om træs klimaegenskaber under kampagnen ”Træ gavner klimaet”.