Fodboldbaner – nu med kork!

0

Boldspillere fra Tingbjerg kan glæde sig til duften af træ når de går på banen i den kommende tid. Københavns Kommune har nemlig etableret en ny kunstbane med kork-granulat i stedet for gummi.

Af -

Københavns kommune har etableret sin første kunstgræsplæne hvor granulatet som førhen bestod af gummi nu er erstattet med kork, som er et biobaseret og fornybart alternativ.

Det nye granulat er lavet af barken fra Korkeg, Quercus suber fra Portugal.

Fodboldverdenen elsker generelt kunstplænerne da de giver mulighed for at spille året rundt. Dog har undersøgelser vist at drænvandet fra kunstgræsbanerne bestående af gummigranulat kan indeholde tungmetaller som zink, kobber og nikkel, ligesom de traditionelle baner også spreder mikroplast til omgivelserne.

Etableringen af den i alt 10.000 m2 store kunstplæne indledtes i begyndelsen af juli og indvielsen fandt sted 9. oktober 2018.

 

 

 

 

Kunstbane med kork

I Sverige har man etableret mange korkbaner, men teknologien er altså ny i Danmark. Der er ganske vist etableret en mindre kunstgræsplane med kork i Aarhus, men det er første gang man etablerer en 11 mandsbane med kork i Danmark. Banen vil blive evalueret inden for det første år, både mht. til brugen og vedligeholdelsen af banen.

 

 

 

Lidt om kork

Ca. 60 % af kork fremstillingen sker via afskrælning af bark, stammer fra Portugal.

 

Whistler korkeg

Der går 25 år fra plantning til første høst af barken på korkegen, herefter skrælles det nye bark lag af hvert 9. år.

Først ved den tredje høst kan korken anvendes til kunstplæner, for at opnå den rigtige kvalitet.

 

 

 

Korkegen blev i 2011 udnævnt af det portugisiske parlament som Portugals nationaltræ, og er dermed blevet et af Portugals nationale symboler på linje med det portugisiske flag og nationalmelodien.

Korkegene er således beskyttet under den portugisiske lovgivning, hvilken også sætter standarden for at afbarkningen af træet kun må ske hvert 9. år.

Whistler korkeg – Årets træ 2018

I 2018 blev Portugals ældste korkeg udnævnt til årets træ i Europa, og træet er optaget i Guinness rekordbog som verdens ældste korkeg.
Træet er plantet i 1783, og har en imponerende stamme diameter på 4 meter, og producerer store mængder af kork. Af høsten i 1991 producerede Whistler træet alene mere end 100.000 vinpropper.

 

Her ses kork i fiskegarn.

Kork bruges ikke kun til fremstilling af vinpropper og granulat, men bruges også fra alt til isolering i rumfartsindustrien, sko, og meget mere se bl.a. Trætossens video med korkens mange muligheder.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×