Tags:

Forskere kan styre træers højdevækst

0

Et forskerhold på Oregon State University har sprunget årevis med trimning af krone og rødder over og er nu i stand til at styre et træs højdevækst ved hjælp af genmodifikation.

Af -

Forskere kan styre træers højdevækst

Hvordan får du et 50 år gammelt træ til at blive bare 20 cm højt – uden at være Bonsai specialist vel at mærke?

Et forskerhold på Oregon State University har sprunget årevis med trimning af krone og rødder over og er nu i stand til at styre et træs højdevækst ved hjælp af genmodifikation.

En række gen-forsøg med poppeltræer har vist at det er muligt at skabe miniature træer som ligner normale træer fuldstændig – men som efter to års vækst opnår meget forskellige højder – alt mellem nogle få cm og op til 5 meter!

Træer til mange formål

Forskerne kalder bedriften ’meget interessant’ og ser et stort udviklingspotentiale – hvis der bliver givet grønt lys for videre forskning.

Steven Strauss, der er professor i skovvidenskab på Oregon State University siger at man med tiden eksempelvis vil kunne skabe et elmetræ – som normalt bliver op til 35 meter højt – der fuldt udviklet blot bliver 1½ meter og som derfor vil passe fint ind i selv en lille baghave. Eller måske en 10 meter høj version af samme træ som passer bedre ind i byens rum. Eller i realiteten en hvilken som helst størrelse ind imellem.

Forskerne peger på at andre egenskaber også lader til at kunne ændres. Det kunne eksempelvis udnyttes til at give bladene andre former eller mere attraktive farver, ligesom rodvæksten kan styrkes og tilpasses f.eks. meget tørre jorder.

Genmodifikation

Ved forsøget indsættes særlige gener fra den lille plante Gåsemad. Disse gener hæmmer virkningen af de plantehormoner der styrer plantecellernes vækst, så disse celler ikke strækkes fuldt ud. Resultatet bliver en kort og mere massiv plante.

Forskerne ser ikke disse dværgtræer som en miljømæssig trussel i form af spredning i naturen. Dværgtræerne står nemlig meget dårligt i konkurrencen med normale træer. Hos stort set alle træarter er lav højde en ulempe idet planterne konkurrerer om sollyset.

De indledende forsøg er foretaget med poppel og betegnes af forskerne som ’toppen af isbjerget’. Tilsvarende resultater kan i teorien opnås med alle andre træarter, men viden om hvordan genoverførslen skal ske er indtil videre begrænset til nogle få arter, herunder blandt andet Elm, Robinie og arter af Fyr.

Dværgtræer og dværgafgrøder skabt ved normal planteforædling er vidt udbredt indenfor frugtavl, udvikling af prydtræer og landbrug.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×