Tags:

’Forstenet’ træ bliver til aarhusiansk havnebad

4

Aarhusianske vandhunde kan fra næste sommer få et frisk dukkert i rent havnevand fra arkitekttegnet havnebad. Badet bygges af fossileret træ.

Af -

I Aarhus’ tidligere containerhavn er bydelen Aarhus Ø under udvikling. Byudviklingsprojektet har stået på i en årrække og mange spektakulære byggerier er allerede opført i den nye bydel, der med tiden kommer til at huse op mod 10.000 indbyggere og 12.000 arbejdspladser.

Fra næste sommer kan de mange beboere så se frem til en forfriskende dukkert i havnen.

Vandkvalitet i top

For efter en intensiv indsats for at rense vandet der løber ud i Aarhus Havn, er vandkvaliteten nu så god, at det lever op til badevandsdirektivet, så man kan bade i det.

Badningen kommer til at foregå fra et nyt havnebad, tegnet af den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels tegnestue, BIG Architects, i samarbejde med Kilden og Mortensen, CASA og CC Design.

Gratis nyt

Følg med og få mere at viden om ‘forstenet træ’ og andre nye og spændende trænyheder.

Tilmeld dig Træ.dks nyhedsbrev

havnebad-aarhus

Havnebadet bliver en stor flydende platform af træ. I den trekantede platform er indbygget 4 bassiner af forskellig størrelse. Foto: BIG Architects

Trekantet platform

Havnebadet kommer til at ligge i bassin 7 og kommer til at bestå af en stor flydende og trekantet platform af træ. På platformen er der god plads til ophold og solbadning omkring de 4 badebassiner i forskellig størrelse. Ved det største bassin placeres et livreddertårn og under den forhøjede promenade-gang bliver der plads til sauna, toilet- og omklædningsfaciliteter.

havnebad-aarhus-3

I Aarhus kommune skal alt træ være bæredygtigt og der må ikke anvendes trykimprægneret træ. Derfor anvendes certificeret bæredygtigt svensk fyrretræ beskyttet med såkaldt fossilering. Foto: BIG Architects

Politik om miljøvenligt træ

Siden 2013 har det været Aarhus Kommunes politik kun at bruge certificeret bæredygtigt træ, ligesom kommunen har forbudt anvendelsen af trykimprægneret træ i kommunale byggeprojekter.

Alt det anvendte træ i havnebadet, fra bjælkelag til dæk og beklædning, er derfor certificeret bæredygtigt svensk fyrretræ modificeret med en alternativ træbeskyttelsesform.

’Forstenet’ træ

Træet er modificeret gennem såkaldt ’fossilering’, som er en teknologi udviklet i Sverige med inspiration fra den naturlige fossileringsproces, der danner forstenet træ. Med den patenterede teknologi accelereres processen, med bl.a. højt tryk, så fossileringen foregår betydeligt hurtigere end i naturen.

Ved fossilering benyttes naturlige stoffer som calcium og kisel til at beskytte træet.

Mineralerne beskytter træfibrene ved at indkapsle dem, så de bliver utilgængelige for rådsvampe. Fossileringen har desuden brandhæmmende egenskaber, ligesom træet er meget dimensionsstabilt og har ringe tendens til revnedannelse.

En gave til Aarhus

Havnebadet er en gave fra Købmand Herman Sallings Fond som har doneret 40 millioner kr. til projektet, der efter planen skal stå færdigt i sommeren 2017.

Mange fordele

Fossileret træ har mange fordele:

 • Lang holdbarhed uden anvendelse af giftige stoffer, tungmetaller og biocider
 • Beskyttet mod råd og vand
 • Dimensionsstabilt
 • Certificeret bæredygtigt træ

Fordelene opnås ved at træfibrene indkapsles af ugiftige og vandskyende kiselbaserede stoffer.

 

 


Følg Træ.dk på Facebook: Vi deler viden og nyheder om træ.


4 kommentarer

 1. Søren siger:

  Lyder spændende med det forstenede træ. Det må da også ha’ et handelsnavn og hvor kan det købes?

  1. Lars Svendsen siger:

   Helt enig. Fossileret træ lyder som et interessant alternativ til trykimprægneret træ. Kunne være interessant at høre hvordan holdbarheden er i sammenligning. Produktet må være Organowood som forhandles af Frøslev Træ http://www.froeslev.dk/Produkter/organowood.aspx

   1. Morten Erikstrup siger:

    Hej begge.
    I har ret i at produktet er Organo Wood, og at det forhandles hos Frøslev Træ. Mht. holdbarheden og sammenligningen med trykimprægneret træ (kobberimprægneret), er der jo ikke data til rådighed, på langtidstests som vi ser på trykimprægneret træ. Træet er testet efter de EN numre som man tester for på råd og svamp, og her performer det godt. I sammenligningen med kobberimprægneret, kan man kun sammenligne med en klasse A/B, da OrganoWood pt. ikke anbefales i eller under jord (i modsætning til klasse A i trykimprægneret efter NTR systemet). Håber at det kan være med til at afklare åbne spørgsmål – ellers kan vi kontaktes via ovenstående link i Lars Svendsens svar.

 2. Jytte Nielsen siger:

  Sioo:x som man også kender som et kisel produkt skriver man op til 12 års holdbarhed. Hvorfor kan man ikke sige noget om det i Organo Wood. Det undrer mig da produkterne lyder meget ens… Mådke har i en forklaring ????????

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

 

Følg Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Det sker også på Aarhus Havn

Aarhus Havn prydes af imponerende trækuppel.

Reddet af træ

Historisk svømmebad renoveret med træelementer.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×