Fotosyntetisk kortslutning holder nåletræerne grønne

0

Der har hidtil ikke været noget godt svar på, hvorfor nåletræer bevarer deres nåle over vinteren i stedet for at smide dem som de fleste andre træer. Men nu viser resultater fra et internationalt forskerhold, at fotosyntese-apparatet er forbundet på en særlig måde i fyrrenåle om vinteren, hvilket betyder, at de kan holde sig grønne hele året rundt.

Af -

CO2 + vand + sollys => sukker + ilt. Sådan folder fotosyntesen sig ud i træer og planters grønkorn, også kaldet klorofyl.

To fotosystemer (fotosystem I og II) absorberer solens lys og omdanner det til kemisk energi. De to systemer holdes adskilt under normale forhold for at give effektiv fotosyntese. Klorofylen absorberer også lys om vinteren, men energien kan ikke bruges til fotosyntese, fordi de biokemiske reaktioner ikke fungerer i temperaturer under nul.

Derfor smider de fleste træer bladene, går i dvale og laver ikke fotosyntese om vinteren. Den overskydende energi ville nemlig ellers kunne beskadige proteinerne i fotosyntese-apparatet.

Hos nåletræer ser det imidlertid anderledes ud, viser ny forskning:

Om vinteren reorganiseres den såkaldte thylakoidmembran, hvor fotosystemerne er placeret, så de kommer i direkte fysisk kontakt. Den internationale forskergruppe har påvist, at fotosystem II kan overføre sin energi direkte til fotosystem I, og denne ”kortslutning” beskytter klorofylen og proteinerne i træets nåle.

”Vi har fulgt flere fyrretræer i Umeå i løbet af tre år. Det var nødvendigt at analysere nåle, der kom “direkte udefra”, før de havde tid til at tilpasse sig den højere temperatur i laboratoriet. Vi brugte for eksempel elektronmikroskopi til at se og måle strukturen på thylakoidmembranen”, siger forsker Pushan Bag fra Institut for Fysiologisk Botanik ved Umeå Universitet i Sverige til forskning.se.

Beskytter mod skader

Forskerne kombinerede biokemi med ultrahurtig fluorescensanalyse, en sofistikeret metode, der kan måle lys med picosekundpræcision. På denne måde var det muligt at vise, hvordan nålene håndterer det overskydende lys og dermed beskytter fotosynteseapparatet mod skader.

Undersøgelsen blev udført på fyrrenåle, men forskerne mener, at den samme mekanisme kan findes i andre nåletræer, for eksempel gran, fordi alle nåletræer har samme fotosynteseapparat.

”Hvis nåletræerne ikke havde udviklet egenskaber til at overleve i vores klima, ville store dele af den nordlige halvkugle have været vanskelige at befolke, fordi nåletræerne har forsynet os med brænde, byggematerialer og andre fornødenheder. Selv i dag udgør nåletræer rygraden i økonomien i store dele af Europa, Asien og Nordamerika”, siger Stefan Jansson, professor i plantecelle og molekylærbiologi ved Umeå Plant Science Center ved Umeå Universitet.

 

Kilde: Forskning.se 

Læs forskningsrapport

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×