Fra aske til skov

0

Af -

Fra aske til skov

Flis fra skovene bruges stadig mere i produktionen af energi. Et nyt projekt skal vise, hvordan man kan bringe asken fra afbrændingen tilbage til skoven som næring.

Nyudsprungen bøgeskov. Foto: Søren Fodgaard

Når man producerer energiflis, fjerner man samtidig en stor mængde næringsstoffer fra skoven. Det nye projekt skal bl.a. udvikle og afprøve metoder til forbehandling af aske fra flis og undersøge, hvordan asken påvirker skovens økosystemer. Forbehandlingen skal minimere askens negative effekt på miljøet. Målet er at kunne sprede så store mængder, at asken kan erstatte de næringsstoffer, der er fjernet. Overordnet set skal recirkulering af flisaske være med til at gøre den intensive produktion af energiflis mere bæredygtig, uden at det påvirker grundvandskvaliteten og indholdet af tungmetaller i skovens fødekæder.

Miljøstyrelsen er inddraget i projektet for at sikre, at resultaterne kan bruges som videngrundlag i en revision af Bioaskebekendtgørelsen. Bekendtgørelsen er i dag så restriktiv, at det i praksis er langt billigere at køre asken på lossepladsen end at sprede de tilladte mængder. Når den rette forbehandling er fundet, kan spredningsdoserne øges, så det forhåbentlig bliver rentabelt at recirkulere næringsstofferne til skovene.

Projektet er finansieret af transmissionsselskabet Eltras PSO-pulje. Eltra lægger vægt på, at resultaterne er direkte brugbare i praksis. Derfor omfatter styregruppen også repræsentanter for ”producenter” af aske (Skov- og Naturstyrelsen) og askespredere (Nordjyllands Maskinstation).

Kilde: Skov & Landskab Nyt 5/2004

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×