Tags:

Fra ørken til skov med årets opfindelse

1

Af -

Fra ørken til skov

I ørkenområder er det normalt næsten en umulig opgave at plante træer. Planterne dør af vandmangel inden de når at slå rødder.

Det har den hollandske opfinder Pieter Hoff,  sat sig for at ændre på. Derfor har han opfundet en ’vandkasse’, kaldet Groasis Waterboxx, der uden brug af hverken elektricitet eller grundvand, gør det muligt at få træer til at vokse, hvor det normalt er umuligt.

Waterbox, årets opfindelse

Groasis Waterbox gør det muligt at plante træer i områder hvor det normalt er næsten umuligt. Derfor har opfindelsen fået prisen som årets opfindelse af magasinet Popular Science (Foto: Groasis Waterbox)

Årets opfindelse

Den runde og grønne opfindelsen, der måler 25 cm i højden og 50 cm i bredden, har for nyligt vundet stor hæder. Vandkassen er nemlig blevet tildelt prisen ’Innovation of the year’ (årets opfindelse) af magasinet Popular Science. Vandkassen vandt således over tunge konkurrenter som iPad og Porsche 918 Spyder. Imponerende.

Simpelt princip

Du tror måske at vandkassen er en avanceret opfindelse, men princippet er i virkeligheden ret simpelt. Vandkassen fyldes med 15 liter vand, som langsomt frigives til jorden og de planter eller frø der er sået i kassens midte.

Konstruktionen sørger for at vandet ikke fordamper og for at der kun frigives ca. 50 ml vand om dagen igennem en væge der er placeret i bunden af vandkassen.

Sådan virker vandkassen: I løbet af et døgn drypper ca. 50 ml. vand ud til jorden igennem en væge i bunden af vandkassen (Illustration: Groasis Waterbox)

Sådan virker vandkassen: I løbet af et døgn drypper ca. 50 ml. vand ud til jorden igennem en væge i bunden af vandkassen (Illustration: Groasis Waterbox)

Træet tvinges til at søge vand

Med vandet fra kassen sikres træets overlevelse. Samtidig får træet kun så lidt vand, at rødderne tvinges til at søge vand længere nede i jorden. Med tiden vil træerne – selv i de tørreste ørkenområder – typisk finde vand et par meter nede i jorden.

Opsamler kondens og regn

Indtil træet selv har fundet vand, hjælper kassen med at samle både kondensvand og regnvand. Kassens overside er nemlig konstrueret med skrånende sider, så det kondensvand der dannes om natten, når temperaturen falder, ledes ned i kassen. Det samme sker i regnvejr.

Kassen beskytter også mod gnavere og fugle, som hindres adgang til frø og planter. Samtidig har kassen en beskyttende virkning imod sol og høje temperaturer, da den både giver skygge og isolerer.

Kan genbruges

Når træet har etableret sig kan kassen kan genbruges. Kassen er i øvrigt konstrueret så den ikke blæser omkuld, idet den fastgøres til jorden.

Se videoen på den særligt oprettede youtube-kanal.

Med en vandkasse kan der plantes træer, hvor det ellers ikke er muligt.

Opfinderens ambitioner er store. Ambitionen er nemlig at plante to milliarder hektar skov (Foto: Groasis Waterbox)

Plant træer og løs klimaproblemerne

Pieter Hoffs klare mål med sin opfindelse er, at genetablere de store mængder skov, som mennesker i de seneste mange år har ødelagt pga. landbrug, minedrift og skovhugst, områder der nu ligger hen som golde ørkenområder.

Har der været skov engang, så må der også kunne komme skov igen, lyder der fra opfinderen.

To milliarder hektar skov

Ambitionen er at plante to milliarder hektar skov. Det vil efter hans mening løse klimaproblemet. To milliarder hektar skov vil nemlig årligt binde 10 milliarder ton CO2, som dermed vil kunne opveje den nuværende udledning på 8,4 milliarder ton CO2.

Succesrate mangedoblet

Ifølge opfinderen er ’vandkassen’ afprøvet flere steder i verden med stor succes. F.eks. Er det lykkedes at få træer til at vokse i Sahara, med en succesrate på 88 procent. Med almindelige metoder er succesraten helt nede på 10 procent. Der er altså tale om en imponerende mangedobling af succesraten.

En kommentar

  1. Jens siger:

    Jeg ønsker inderligt at støtte dig /jer , hvordan kan jeg hjælpe?
    Mvh Jens

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×