Fra skov til skørt

1

Finske forskere laver tøj ud af skov, pap og gamle aviser.

Af -

Et forskerteam fra Aalto Universitet i Finland, med professor Herbert Sixta i spidsen, har udviklet et nyt tekstil, som kan bruges til at lave tøj af, skriver forskning.no.

Både birketræer, genbrugspapir, pap og gamle bomuldstekstiler kan forvandles til tekstiler ved hjælp af en særlig væske – et opløsningsmiddel som forskerne kalder Ioncell, og som bruges til at opløse cellulosen i materialet. Ioncell-væsken er fri for gift og kan bruges igen og igen.

Forskerne fortæller, at tekstilerne er gode til tøjproduktion, da de er af god kvalitet og har en blød tekstur.

– Stof fremstillet med Ioncell er blødt at røre ved. Det har en dejlig glans og falder fint. Men det vigtigste er, at det er et bæredygtigt alternativ, siger Pirjo Kääriäinen, professor ved Aalto Universitet.

Forskerne bag tekstilet mener, at vi bør tænke grundigt over, hvordan vi bruger skoven, og at de produkter, vi laver, ikke kun skal have brugbar værdi nu og her, men også kan genbruges.

Ioncell-metoden er stadig i sin vorden og er indtil videre ikke kommet ud af laboratoriet, men forskerne sigter på, at tøj lavet på denne måde kan sælges i 2025.

Ugiftig proces

Kristin Syverud er forskningsdirektør ved forskningsinstitutet RISE PFI i Trondheim. Hun fortæller, at der er et produkt, der ligner Ioncell – nemlig viskose.

– Det er et lignende slutprodukt, og det er lavet af lignende råmateriale. Problemet med viskoseproduktion er, at giftige kemikalier skal anvendes i processen for at opløse cellulosen.

Derfor er Syverud glad for, at Ioncell er fri for giftige kemikalier. Hun mener, at metoden kan være den fremtidige løsning til tøjproduktion.

– Metoderne til opløsning af cellulose uden brug af pesticidkemikalierne bør være fremtiden. Det er en meget positiv udvikling. At bruge skoven som en ressource er meget fornuftig, mener forskningsdiretøren.

Se video om Ioncell:

 

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Marianne Lindsmann siger:

    Jeg vil glæde mig til der kan købes langtidsholdbart kvalitetstøj af det nye materiale. Kobl gode designere på – også så der bliver tøj til modne kunder. Hurtigst muligt.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×