Frankrig er olympisk mester i træbyggeri

0

Uanset om du er mest til sport eller til træ, så er der masser af kigge på under OL i Paris, hvor både atleter og træbyggerier er i topklasse.

Af

Der er gået 100 år, siden Olympiaden sidst blev afholdt i den franske hovedstad. Mange års forberedelser har sat sit præg på byen, og nu er den sidste slutspurt er sat ind.

Snart åbner Paris op for et utal af sportsfolk – og tilskuere – til den 33. olympiade. Byen har dog ikke bygget et tilsvarende utal af arenaer, stadioner og opholdssteder op fra bunden.

Tværtimod har man i overensstemmelse med ambitionen om at slå rekorder i CO2-reduktion kun bygget to nye venues fra bunden – Athletes  Village og Paris Aquatic Center – og de er bygget i træ. De resterende 33 er blevet opgraderet, upcyclet og gjort klar til atleterne, og i nogle af dem har træ også spillet en vigtig rolle.

I henhold til fransk lov skal alle nye offentlige bygninger laves af 50 procent træ eller andre naturlige materialer, og det gælder naturligvis også for de to nye olympiske byggerier. Når legene er slut og Paris atter ligner sig selv, vil Athletes Villages blive omdannet til boliger, mens svømmehallen bliver hvor den er og opretholder sin funktion.

De Olympiske Lege 2024 afholdes 25. juli-11. august, mens de Paralympiske foregår 28. august-8. september.

The Athletes Village

Det franske studie PETITDIDIERPRIOUX har designet den 52 hektar store bydel med 82 bygninger, som er en hybrid af træ og stål. De nederste otte etager er bygget af massivtræ, mens stål er brugt til at understøtte de øverste niveauer.

Under Olympiaden forventes 14.000 mennesker at bo i landsbyen, og når både de olympiske lege og de paralympiske ditto er overstået for denne gang, vil lejlighederne få fikset skillevægge, badeværelser, malerarbejde og gulve, så de fremover kan bruges til 6.000 kontorpladser og lejligheder til yderligere 6.000 mennesker.

Kilde: FRANCE 24 English

Athletes Village i tal

 • 82 bygninger
 • 45.000 nøgler
 • 3.000 lejligheder
 • 7.200 værelser
 • 14.250 sengepladser til De Olympiske Lege
 • 9.000 sengepladser til de Paralympiske Lege
 • 14.250 tæpper, sengeborde og læselamper
 • 8.200 ventilatorer
 • 5.535 sofaer
 • 7.600 tørrestativer
 • 1.681 hylder
 • 10.879 stole
 • 3.200 pladser i hoved-restauranten
 • 40.000 måltider servereret hver dag

Kilde: Olympics.com

Paris Aquatic Center

Det er det hollandske studio VenhoevenCS, som sammen med franske Ateliers 2/3/4 har designet svømmehallen. Delene af træ blev præfabrikeret flere hundrede kilometer væk fra Paris, før de blev samlet stykke for stykke på stedet.

Hallens hovedbygning, hvor man vil kunne se kunstsvømning, vandpolo og dykning under legene, toppes af et 5.000 kvadratmeter stort lamineret trætag, der spænder over 89 meter. Taget er hævet i siderne, mens det buer ned i midten for at reducere rummets volumen og dermed gør rummet mere energieffektivt at opvarme.

Alle synlige elementer i hallen er lavet af træ og understøtter belastninger på op til 800 tons.

Forslaget om at bruge træ til den store bygning har betydet en fordobling af den krævede minimumsprocentdel af biobaserede materialer, som OL-komiteen stiller krav om, har hovedarkitekt Laurie Mériaud fortalt til Wood Central.

“Vi ønskede at bruge den mindst mulige mængde materiale, og træ betyder, at vi ikke behøver at bruge gipsplader eller andre fixeringer for at skjule bygningselementerne”, siger Cécilia Gross, partner hos VenhoevenCS og tilføjer: “Vi behøver ikke at male træet. Det har varme, det har farve, og det har duft. Du kan dufte det, når du er i poolen.”

Aquatics Center. Foto: Paris 2024 / MGP / Architects VenhoevenCS & Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog

Champs de Mars Arena

Er du mere til brydning og judo, men vil ikke gå glip af smukt træbyggeri, så vend blikket mod Grand Palais Éphémère i Champs de Mars Arena.

Grand Palais Éphémère blev bygget som en midlertidig bygning i 2021 til at ”vikariere”, mens Grand Palais blev renoveret for at blive klar til netop Olympiaden. Grand Palais Éphémère lægger hus til udstillinger kunst og mode – og så er det altså her, du kan se i hvert fald nogle former for kampsport.

Stedet er bygget af præfabrikerede moduler af 1.500 m3 PEFC-certificeret europæisk gran og blev rejst på blot ni måneder.

Georges-Vallerey Pool

Da Paris senest afholdt de olympiske lege i 1924, foregik vandaktiviteterne i Piscine Georges-Vallery, som var det første olympiske bassin med 50 meter baner.

På de 100 år, der er gået siden sidst, er både deltager- og tilskuerantal dog vokset i en grad, så det ikke længere kan lade sig gøre at bruge stedet til konkurrencerne.

I stedet vil det fungere som et træningssted for de olympiske vandhunde.

Op til Olympiaden er Piscine Georges-Vallery som så mange andre steder blevet renoveret, og gammelt træ bliver upcyclet og brugt til møbler og skilte på stedet.

Kilder: WoodCentral, dezeen, Olympics

…I den lidt mere kuriøse afdeling

To venner i det vestlige Frankrig har bygget en 16 meter høj kopi af Eiffeltårnet af genbrugstræ:

Eiffeltårnet a la genbrugstræ. Foto: TV2/Screenshot

Eiffeltårnet a la genbrugstræ. Foto: TV2/Screenshot

Kilder: WoodCentral og Tv2.dk

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.