Fremtidens kunstgræs er lavet af træ

0

Sommerferien har nået sin ende, og boldklubber landet over åbner igen for træningen. Er du en af dem, der træner på kunstgræs, kan du måske snart glæde dig over at få et mere miljøvenligt alternativ under fødderne.

Af -

Træ består primært af stofferne cellulose, hemicellulose og lingin. To af disse stoffer, cellulose og hemicellulose, har i en ny opfindelse vist sig at være god i kunstgræsbaner som alternativ til gummigranulat.

De traditionelle kunstgræsbaner med gummi er en kilde til udslip af mikroplast og andre skadelige stoffer til naturen. I modsætning hertil er det nyudviklede trægranulat et biologisk produkt, som naturligt nedbrydes, hvis det havner uden for banerne.

Foto: Pixabay

Det er det maritime selskab Aboat og olieselskabet Goe-IP fra Stavanger, der har udviklet det nye produkt. Et laboratorium, der er godkendt af FIFA, International Football Association, tester de nye baner til fremtidig brug.

”Testresultaterne er gode, både inden for målkravene til breddeidræt og professionel topsport”, siger Klaus Tveita, leder i Goe-production A/S til NRK Rogaland.

Endnu bedre end andre alternativer

Træ som alternativ til gummi i kunstgræsbaner er set før. Tilbage i 2018 etablerede Københavns Kommune sin første kunstgræsbane med korkgranulat i stedet for gummigranulat.

Udover kork er også sand og olivenkerner blandt forskellige alternativer til gummi. Det nyudviklede materiale af cellulose og hemicellulose fra træ er dog specielt, mener Tveita:

”Det består af en råvare, der er tilgængelig og kan produceres lokalt. Det har også vist gode egenskaber og lang holdbarhed. Det er der få ulemper ved.”

Virksomhederne har allerede 180 forskellige købere i Europa, som ønsker at bestille produktet, så snart det er godkendt.

 

Se også vores artikler om, hvordan cellulose bruges til at lave tråd af træ eller hvor mange forskellige ting, træ egentlig kan bruges til, fordi træ er genialt.

 

Kilde: NRK Rogaland

Foto: Pixabay

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×