Fuld fart på svenske træ-vindmøller

0

Sveriges første vindmølletårn i træ står nu klar på Björkö uden for Göteborg.

Af -

Det er ikke længe siden, vi sidst skrev om det svenske firma Modvion – og nu er der yderligere medvind til virksomhedens trævindmøller.

Sveriges første vindmølletårn af træ er nemlig blevet rejst på Björkö. Det er bestilt af Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum og skal bruges til forskningsformål, skriver Modvion i en pressemeddelelse.

“Dette er et stort gennembrud, der baner vejen for den næste generation af vindmøller. Lamineret træ er stærkere end stål med samme vægt, og ved at bygge i moduler kan vindmøllerne blive højere. Ved at bygge i træ reducerer vi også CO2-udledningen i produktionen og lagrer i stedet CO2 i konstruktionen, siger Otto Lundman, som er administrerende direktør for Modvion AB.

Træ hjælper med klimamål

Foto: Modvion

Det 30 meter høje tårn er bygget i samarbejde med Moelven på limtræfabrikken i Töreboda. Træets lavere vægt og modulkonceptet gør det muligt at bygge højere tårne, der kan transporteres på offentlige veje.

“Træ har fantastiske egenskaber, og vi er nødt til at bygge meget mere i træ, hvis vi skal nå klimamålene. For os er det enormt inspirerende at bygge verdens måske højeste trækonstruktioner til vindmøller, som kan levere ren energi i mange år,” siger Johan Åhlén, som er administrerende direktør for Moelven Töreboda.

Klimaneutral fra starten

Vindmølletårnene i træ kan bygges til en betydeligt lavere pris end stål, hvilket reducerer produktionsomkostningerne for vindkraftselektriciteten. Den CO2, der absorberes af træer, når de vokser, lagres i trætårnene, hvilket betyder, at vindmøllerne er klimaneutrale lige fra starten af.

I 2022 vil det første trætårn i kommerciel skala blive bygget. Modvion har underskrevet hensigtserklæringer med Varberg Energi om et 110 meter højt tårn og med Rabbalshede Kraft om 10 tårne med en højde på mindst 150 meter.

Kilde: Modvion

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×