Gammelt håndværk og dansk træ

2

En udstillingsbygning bygget dansk træ og i gammel byggeskik er opført mellem Herning og Holstebro.

Af -

Lige op ad jernbanen ved Gødstrup nordvest for Herning er nogle håndværkere ved at opføre et gammeldags pakhus i fuldtømmer og to stokværk.

Det er en tiptop moderne udstillingsbygning til et firma, der sælger hårde hvidevarer, der skyder op.

Det kan et hus sagtens rumme, selvom det opføres på gammeldags maner og af træ, der er 160 år gammelt, siger tømrermester Jens Kølbæk.

håndværk og dansk træ

fuldtømmer bjælkehus ved rejsegilde

 

Bygningen på 1.200 kvadratmeter er et imponerende skue. Ikke på grund af størrelse, men fordi det normalt kun er på frilandsmuseer, der er adgang til at se et bjælkehus af denne type blive opført. Og selv der skal man være heldig for at se, hvordan skelettet – de store fuldtømmerbjælker – er sat sammen.

Opslag i gamle fagbøger

Fremgangsmåden er lige efter bogen – den gamle fagbog forstås.

Vi måtte have fat i en fagbog for tømrer og bygningssnedkere fra 1940 for at se, hvordan samlingerne skulle laves og for at beregne, hvad der skulle til af træ. Det var spændende at gå på opdagelse i så gammelt et værk og finde ud af at det, der stod, var lige til at bruge, siger tømrermesteren.

 

håndværk og dansk træ

samlingerne er lavet efter de gamle fagbøger

 

Bygningen udmærker sig også ved at være opført i dansk Douglastræ.

Men Danmark dyrkes der Douglas over hele landet, og selvom træsorten kun udgør en procent af skovarealet, er der rigeligt at tage af.

Godt kerneved

Splintvedet er ikke særlig standhaftigt, det er kernevedet, der ifølge Teknologisk Instituts afdeling for træteknik, har en holdbarhed på op til cirka 50 år. Det gør træsorten velegnet til byggeri.

Det er ved at gå op for bygherrerne, siger Jens Kølbæk. Derfor er interessen for at bygge bjælkehuse i dansk Douglas stigende.

Hans firma Douglas Bjælkehus gør en pionerindsats på området, blandt andet ved selv at stå for opskæringen i samarbejde med Fasterholt Savværk.

Når vi har valgt træsorten, er det fordi veddet er formstabilt i modsætning til for eksempel lærk og fordi det er til at styre svampen blåsplint, der misfarver mange slags træ, siger han.

Træ er flot, og det giver en bygning en helt anden karakter, end beton og stål ville give den. Derfor har jeg ikke betænkt mig på at gå den vej, siger han.

Apropos beton og stål:

Havde Witt valgt den type materialer, ville bygningen blive mellem fem og ti procent dyrere, vurderer Jens Kølbæk.

Der skal ganske vist bruges for fem millioner kroner tømmer og tømrerarbejde, før udstillingsbygningen står færdig, men selvom udgifterne til arbejdsløn er større, så opvejes det af, at materialerne er billigere. Også økonomisk er træ et godt bud, næsten uanset hvad der skal bygges.

2 kommentarer

  1. Lars Lynggaard siger:

    Fantastik flot arbejde er det muligt at få titel på bogen fra 1940 i har brugt som ref. ville meget gerne se om jeg kunne få fat i den.

    Mvh Lars

    1. Træ.dk siger:

      Vi kender ikke den omtalte bog og desværre er det ikke anført hverken titel eller forfatter. Ud fra årstal og emne har jeg dog fundet følgende, som måske kan være den du leder efter.

      Tømrer- og bygningssnedkerarbejde, af Gregor Paulsson, udgivet i 1940.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×