Genmodificerede træer mod global opvarmning

0

Af

Genmodificerede træer mod global opvarmning

En international forskergruppe med repræsentanter fra bl.a. Holland, Belgien, USA; Canada og Sverige har knækket koderne på tre af poppeltræets gener. Forskerne spår, at denne viden måske på sigt kan bruges til at designe træer til at binde mere CO2 , som er den primære drivhusgas.

Det er kun i Ringenes Herre, at træer kan vandre. Den virkelige verdens træer må klare sig dér, hvor de slår rødder. Det er en af forklaringerne på, at de har udviklet en række særlige egenskaber, som ikke findes i andre planter. Det gælder f.eks. evnen til at producere store mængder træmasse, evnen til at synkronisere deres vækst efter årstiderne og evnen til at tilpasse sig skift i miljøet.

Fortrinligt modeltræ

Poppeltræet er meget egnet som modeltræ. Det har “kun” 520 millioner basepar, og det er omkring 50 gange mindre end f.eks. et fyrretræ. Med hjælp fra sofistikerede computerprogrammer håber forskerne på at identificere poppeltræets omkring 50.000 gener. Og de skønner, at omkring 10.000 af disse gener er specifikke for træer.

Genmodificerede træer i miljøets tjeneste?

Med kortlægningen af tre gener i poppeltræet håber forskerne på at finde modeller til at modificere træer, så de kan producere mere og bedre træ og så de kan være endnu bedre til at binde CO2 end de er i forvejen.

Kilde: Biotik.dk og http://www.forskning.se

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×