God køkkenhygiejne starter på et skærebræt af træ
Træ er mindst lige så hygiejnisk som andre materialer og i mange tilfælde det mest hygiejniske valg.
Træ dræber bakterier
I årtusinder er træ blevet brugt til opbevaring og tilberedning af mad. Fejlagtigt har mange alligevel en opfattelse af, at træ er mindre hygiejnisk end fx plast eller metal i køkkener, til redskaber eller til emballage.
Træets ry for at være et uhygiejnisk materiale at bruge til fødevarer er dog ufortjent.
Træ er nemlig mindst lige så hygiejnisk, som andre materialer, og i mange tilfælde det mest hygiejniske valg. Det viser flere undersøgelser.
Fakta
Laboratorieforsøg og studier i levnedsmiddelindustrien har vist at:
- Bakterier har væsentligt dårligere levevilkår på træ, sammenlignet med kunststof og stål.
- Særligt tørt træ gør livet surt for bakterierne.
Baggrund
Undersøgelser foretaget på forskellige forskningsinstitutioner verden over, har sammenlignet bakteriers evne til at overleve på forskellige materialer.
I undersøgelserne er træ og plast, fx i form af skærebrætter, smuld eller lignende, påført almindelige sundhedsskadelige fødevarebakterier. Antallet af levende bakterier er så målt med jævne mellemrum, hvilket gør det muligt at sammenligne materialernes antibakterielle egenskaber.
Og undersøgelser viser samstemmende, at bakterieudviklingen er mindst lige så ugunstig på træ, som på andre materialer. I mange tilfælde præsterer træ klart bedst.
Vores råd til dig:
- Brug skærebrætter af massivt træ (uden lak).
- Køb to skærebrætter – brug det ene til grøntsager og det andet til kød.
Rå fødevarer som fersk kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og grøntsager indeholder normalt millioner af bakterier – de fleste harmløse. Da man ikke kan se bakterierne, er det nødvendigt at holde arbejdsgangene i køkkenet adskilte fra hinanden: Råt kød, snitning af grøntsager og smøring af madpakker må ikke blandes samtidigt. - Rengør skærebrættet med almindeligt opvaskemiddel. Skyl efter med så varmt vand som muligt. Tør brættet med et viskestykke og opbevar det et tørt sted.
- Det er praktisk at have flere skærebrætter, så du altid har et tørt ved hånden.
- Du kan også få træets fordele ved at vælge en bordplade af massivt træ.
Egetræ og fyr klarer sig særdeles godt, mens bøg, rødgran også præstere gode resultater. Overlevelsestiden for påførte bakterier er på alle disse træsorter kortere end ved både plastik og rustfrit stål.
På skærebrætterne er de bakteriehæmmende egenskaber mest udbredt for nye skærebrætter, men selv for gamle slidte skærebrætter af træ synes der at være klart lavere udbredelse af bakterier end for skærebrætter fremstillet af plast.
Træs antibakterielle virkning
Træs antibakterielle virkning kan forklares med træs porøse og hygroskopiske evne til at suge vand og fugt ud af bakterierne, hvorved de tørrer ud og dør og som følge af kemiske og bakteriedræbende stoffer i træet.
Der er også blevet foretaget undersøgelser på paller, fiskekasser og emballage i levnedsmiddelindustrien, og konklusionen er den samme: Træ er et hygiejnisk materiale i kontakt med mad.
Træ er ikke blot et smukt materiale – hvis det bruges og rengøres med omtanke, er det også med til at skabe rammerne for tryg madlavning hjemme i køkkenet.
Henvisninger:
- God hygiejne starter på et skærebræt af træ – Teknologisk Institut
- Træ og levnedsmidler – Teknologisk Institut
- Fast Facts About Cutting Boards and Food Safety in Your Kitchen
- Survival of bacteria on wood and plastic particles: Dependence on wood species and environmental conditions
- Cutting Boards of Plastic and Wood Contaminated Experimentally with Bacteria
- Wood vs. plastic cutting boards
- Sanitary quality of meat chopping board surfaces: A bibliographical study
- Mikrobiologische Untersuchungen zur antimikrobiellen Wirkung von Lärchenholz mit Fokus auf den Einsatz in hygienisch sensiblen Bereichen
- Holz und Hygiene: Antibakterielle Eigenschaften von Materialien
- Vergleichende Untersuchung der antimikrobiellen Wirksamkeit von sieben verschiedenen Hölzern
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
3 kommentarer
Det er dejligt at høre at et træskærebræt er godt at anvende. Der er ikke skrevet noget om evt. overfladebehandling af træ overflader. Skal skærebrættet bruges i rå træ eller skal det have en behandling med f.eks. olie, og i givet fald hvilken slags olie er bedst.
Bedste hilsen Mads Høg
Hej Mads. Træets evne til at suge vand og fugt til sig er en af årsagerne til at bakterierne dør på træets overflade. Hvis træet er lakeret eller mættet med olie, så forsvinder eller mindskes denne egenskab. Lak vil jeg derfor helt undgå. Hvis skærebrættet skal olieres, så benyt almindelig smagsneutral madolie, som fx rapsolie.
Hvis man laver et skærebræt af ege-stave og limer dem sammen, hvilken lim skal man benytte, så det ikke bliver giftigt ift. madvarer?
Må kan syredampe eg-skærebrættet, så man mørkner træet (kunstig moseeg), eller vil det gøre brættet giftigt?
Kan eg tåle at komme i ovnen på 200 grader? Her tænker jeg på et bræt til plankebøf