Gran- og fyrrenåle på menuen

1

Tanken stikker måske lidt i halsen, men forskere er ved at undersøge, hvordan nåletræsskud kan blive en del af det finske køkken.

Af

Et forskerhold på det finske Seinäjoki Universitet for Anvendt Videnskab (SeAMK) er i gang med et forskningsprojekt, der skal kortlægge mulighederne for at drive virksomhed baseret på indsamling og salg af nåletræsskud som fødevarer.

Forbrugerne i Finland er allerede bekendte med brugen af nåleskudene til sirup og urtete, og forskningsprojektets sigte er da også langt forbi saftevandstadiet. De forsøger at finde flere måder at bruge gran- og fyrrenålene på i fødevareproduktionen.

Strabadserne værd

Det er dog ikke helt lige til at få nålene hele vejen fra skoven til køkkenet. Det involverer en lang og til tider uforudsigelig produktionskæde, der starter med, at nålene først og fremmest skal håndplukkes ude i skoven. Universitet undersøger derfor muligheden for at involvere private skovejere og forstvirksomheder.

Udfordringerne til trods mener forskerholdet dog, at der er mening med anstrengelserne. Nåletræernes nåle indeholder nemlig mange gavnlige stoffer såsom vitaminer, mineraler og flavoner, der blandt andet virker som antioxidanter, der bekæmper betændelsestilstande i kroppen.

Har du ikke tålmodighed til at vente på, at gran bliver en almindelig ingrediens i den mad, du køber i supermarkedet? Så gå bare selv i køkkenet og eksperimentér med de grønne nåle, fx i selskab med kogebogen Mad med gran, som vi tidligere har skrevet om.

Kilde: forest.fi

Foto: Unsplash

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Birgit Krat siger:

    Man skal ikke spise gran- og fyrrenåle. Harpiksen er et allergen, dvs. kan give allergi, jvnf. allergi overfor perubalsam og kolofonium. Det blev der undervist i på medicinstudiet allerede i 1970-erne. Læs bl.a. https://allergileksikon.dk/paavirkninger/kosmetik.aspx

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×