Gran- og fyrrenåle på menuen
Tanken stikker måske lidt i halsen, men forskere er ved at undersøge, hvordan nåletræsskud kan blive en del af det finske køkken.
Et forskerhold på det finske Seinäjoki Universitet for Anvendt Videnskab (SeAMK) er i gang med et forskningsprojekt, der skal kortlægge mulighederne for at drive virksomhed baseret på indsamling og salg af nåletræsskud som fødevarer.
Forbrugerne i Finland er allerede bekendte med brugen af nåleskudene til sirup og urtete, og forskningsprojektets sigte er da også langt forbi saftevandstadiet. De forsøger at finde flere måder at bruge gran- og fyrrenålene på i fødevareproduktionen.
Strabadserne værd
Det er dog ikke helt lige til at få nålene hele vejen fra skoven til køkkenet. Det involverer en lang og til tider uforudsigelig produktionskæde, der starter med, at nålene først og fremmest skal håndplukkes ude i skoven. Universitet undersøger derfor muligheden for at involvere private skovejere og forstvirksomheder.
Udfordringerne til trods mener forskerholdet dog, at der er mening med anstrengelserne. Nåletræernes nåle indeholder nemlig mange gavnlige stoffer såsom vitaminer, mineraler og flavoner, der blandt andet virker som antioxidanter, der bekæmper betændelsestilstande i kroppen.
Har du ikke tålmodighed til at vente på, at gran bliver en almindelig ingrediens i den mad, du køber i supermarkedet? Så gå bare selv i køkkenet og eksperimentér med de grønne nåle, fx i selskab med kogebogen Mad med gran, som vi tidligere har skrevet om.
Kilde: forest.fi
Foto: Unsplash
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.
En kommentar
Man skal ikke spise gran- og fyrrenåle. Harpiksen er et allergen, dvs. kan give allergi, jvnf. allergi overfor perubalsam og kolofonium. Det blev der undervist i på medicinstudiet allerede i 1970-erne. Læs bl.a. https://allergileksikon.dk/paavirkninger/kosmetik.aspx