Grønlands vikinger importerede luksustræ fra Amerika
De gådefulde nordboere, der levede i Grønland, havde både midler, viden og fartøjer til at sejle til Nordamerika efter træ, ifølge nyt videnskabeligt studie.
Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk
af Elisabeth Lønkjær Eskildsen, Videnskab.dk
Vikingerne bosatte sig i Grønland omkring år 980. Deres efterkommere kaldes nordboerne, og vi ved, at de levede i det til tider meget barske klima i cirka 400 år.
I sidste halvdel af 1400-tallet forsvandt de pludselig og efterlod sig gårde, værksteder, kirker og stalde til kvæg, får, geder, svin og heste.
I dag kan resterne fra det efterladte samfund give os et unikt indblik i, hvem de gådefulde nordboere var, og ikke mindst hvad de var i stand til. I dette tilfælde er kilden det træ, nordboernes bygninger er konstrueret af. Det skriver Videnskab.dk.
I et nyt videnskabeligt studie er 8.552 stykker træ, der stammer fra udgravninger af nordboernes bosættelser, blevet analyseret. Her kan vi se, hvor stor en andel af træet, der var henholdsvis: drivtømmer, træ fra hjemmehørende skov i Grønland og importeret træ fra andre lande.
Ifølge studiet er 50 procent af det analyserede træ drivtømmer.
En lille del af træet er importeret, og for første gang kan vi se hvorfra.
Nordboerne var »eksperter i at tilpasse sig«
Bag studiet står arkæolog Lísabet Guðmundsdóttir fra Islands Universitet. Hun har undersøgt træsamlinger fra fem udgravningssteder i det sydvestlige Grønland.
Fire af stederne har været mellemstore gårde, og det sidste sted var en bispegård. Alle lokaliteter var beboet mellem år 1000 og 1400.
Lísabet Guðmundsdóttir fortæller, at det mest overraskende for hende har været at se, hvor stabilt nordboerne klarede sig med det, der var tilgængeligt, gennem hele den nordiske bosættelse.
– Der er ingen tegn på træmangel, og intet tyder på, at der var behov for import af tømmer i stor skala, i hvert fald ikke for den gennemsnitlige nordbo. Drivtømmer og lokale skove kunne dække det meste, hvis ikke hele deres træbehov, siger hun til Videnskab.dk.
Ud af de flere end 8.000 stykker træ stammer 26 eller 0,27 procent fra Nordeuropa og Nordamerika. Det er træ som eg, bøg, nåletræet hemlock, også kaldet skarntydegran, og det nordamerikanske fyrretræ banks fyr.
Hemlock og banks fyr, der er blevet fundet i Grønland og kan spores til middelalderen, må nødvendigvis stamme fra Nordamerika. For den slags træer voksede ikke i Nordeuropa så tidligt.
Så allerede i middelalderen var Nordatlanten forbundet på tværs af havet.
Det er ifølge seniorforsker Jette Arneborg fra Nationalmuseet dødspændende. Hun har i denne sammenhæng læst det nye studie for Videnskab.dk.
Hun er dog forbeholden over for begrebet ‘import’, der bruges i studiet. Datasættet er ikke særligt stort, så der skal ifølge Jette Arneborg mere arkæologi til, før man kan komme med så bombastiske konklusioner.
Men nu, hvor idéen er fremlagt, er det oplagt at fortsætte i det spor. Hun er nemlig også nysgerrig efter mere viden om kontakten til Nordamerika.
– Det mest interessante er, at man overhovedet havde træ fra det amerikanske kontinent. At rejserne over havet ikke bare var noget, de første nordboere i Grønland foretog. Man havde noget kontakt senere også, og det er ikke noget, vi ved særligt meget om endnu, siger Jette Arneborg.
Kilde: Videnskab.dk
Fakta
Træ vidner om rejser til Amerika
Fundene af nordamerikansk træ passer med skriftlige kilder, der beretter om nordboer, der rejser til Nordamerika gennem det 11. århundrede for at hente tømmer. Blandt andre Leif den Lykkelige.
Han var søn af Erik den Røde, der ifølge islandske kilder stod i spidsen for bosætterne i Grønland. Leif den Lykkelige gik i sin fars fodspor som opdagelsesrejsende og skulle efter sigende være den første europæer, der kom til Nordamerika. Også før Christopher Columbus.
Freydís Eiriksdóttir, der muligvis var Erik den Rødes datter, var også med i den tidlige udforskning af Nordamerika.
Kilde: Lísabet Guðmundsdóttir, arkæolog på Islands Universitet
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.