Hårdføre asketræer giver nyt håb

0

En af Danmarks helt store træarter er forhåbentlig på vej tilbage i topform.

Af -

Asken er en af Danmarks højt elskede træarter, og den har i årtusinder været en naturlig del af de danske skove. I de seneste år har svampesygdommen, asketoptørre, dog beskadiget en meget stor del af asketræerne – både i Danmark og rundt om i Europa.

Siden sygdommens indtog i starten af 00’erne, har man forsøgt at finde en løsning på det store problem. En frøplantage med asketræer i Randers Nordre Fælled giver nu håb for askens fremtid i Danmark.

Frøplantagen er som den første i Danmark kåret for dens særlige evne til at modstå sygdommen. Det betyder, at frø fra disse træer kan være med til at opbygge nye askeskove herhjemme.

“Vores eneste chance har været at passe særlig godt på de få raske træer, vi har tilbage. Frøene til plantagen i Randers blev i sin tid udvalgt fra træer, der stod på udsatte steder og kunne modstå vind og frost. Det var før, svampesygdommen ramte landets asketræer. Nu har det vist sig, at nogle af disse træer også er robuste over for asketoptørre, og det gør den til den sundeste frøplantage, vi har tilbage,” siger Jens Bjerregaard Christensen, skovrider i Naturstyrelsen.

Kun omkring 5-7 procent af de danske asketræer er modstandsdygtige over for asketoptørre. Der er derfor blevet tyndet ud i frøplantagen i Randers Nordre Fælled for at sikre, at det kun er de sundeste træer, der indgår i den videre frøavl.

En askeskov med liv og lys

Ask vokser på fugtig bund i skov og krat og dens blade tillader masser af lys at slippe igennem. Derfor vokser der gerne en underskov af forskellige buske op i en asketræsbevoksning, og skovbunden er fuld af urter og græsser. Faktisk er askemoser en af de skovtyper med højest biodiversitet i Danmark.

“Når vi planter nye træer, vil vi fremover også gerne kunne plante asketræer.  Asketræet er særdeles velegnet til både skov og læhegn, og så er det en såkaldt nøgleart. Det betyder, at der er en del svampe, insekter og planter, som er tæt knyttet til asketræerne,” siger Jens Bjerregaard Christensen.

De døende og døde træer er dog ikke gået helt til spilde. Mange af træerne i statens skove har fået lov til at stå for at danne levesteder til fugle, insekter og svampe. Det kan man blandt andet opleve i Sønderjylland, der har været særlig hårdt ramt af sygdommen, fordi der findes mange asketræer her.

Fakta om asketoptørre

  • I 2002 blev der første gang observeret syge asketræer i Danmark. Tre år efter var sygdommen udbredt til hele landet. I første omgang troede man, at symptomerne skyldtes sen frost.
  • I 2008 forværredes situationen, og store arealer med unge asketræer måtte opgives. I 2009 anslog man, at 50 procent af landets asketræer var skadet af toptørre. Siden er problemet fortsat med at vokse.
  • Svampens sporer spredes med vinden og smitter levende blade på træerne, hvorefter den forvolder store skader og ofte død.
  • Træer med asketoptørre blev fundet i Østeuropa i 1990’erne, og sygdommen har siden bredt sig, så den i dag findes i hele askens udbredelsesområde med undtagelse af Irland.

Kilde: Naturstyrelsen.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Asketræer ramt af dødelig sygdom

Danske og europæiske asketræer er under angreb.

Fingeraftryk skal hjælpe asketræerne

I de seneste år er der blevet forsket grundigt i asketoptørre.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×