Hollændere tager træbyggeri til nye højder

0

Den hollandske tegnestue, Team V Architectuur, stempler med den 73 meter høje HAUT ind i ræset om den højeste træbygning i verden.

Af -

Den hollandske tegnestue Team V Architectuur står bag det 21 etager høje boligkompleks, HAUT. Bygningen får beliggenhed ved Amstelfloden i det såkaldte Amstelkwartier i Amsterdam, og kommer til at huse 55 lejligheder.

HAUT interiør

Visualisering: Zwartlicht.

Lige som mange andre træhøjhuse, bygges HAUT med CLT-elementer. Træ bliver således en gennemgående del af bygningen udtryk, da CLT-elementerne ikke kun kommer til at udgøre bygningens bærende konstruktion, men også den visuelle, da synlige træelementer bliver en del af interiøret. Det er beregnet, at træelementerne vil oplagre mere end 300.000 tons CO2.

Med HAUT får beboerne også en facade der selv genererer energi og den offentlige vinterhave, Hortus, der både bruges til grøntsagsdyrkning og som showroom for bæredygtige teknologier. Byggeriet påbegyndes i den sidste halvdel af 2017 og forventes at stå færdigt i 2019.

HAUT Hortus

Visualisering: Zwartlicht.

Højest og størst

Med sine 73 meter ligger HAUT til at blive en af de højeste moderne træbygninger – hvis ikke den højeste – i verden. I skrivende stund er indehaveren af højderekorden Brock Commons i Vancouver, der tårner med sine 53 meter.

Dog har historien vist, at det er en flygtig titel at være ‘verdens højeste træhus’. HAUT er blot et af mange store projekter i støbeskeen. Nedenfor kan du se hvilke bygninger, der tidligere har haft titlen som højest eller størst, og hvilke bygninger, vi måske kan se frem til.

Brock Commons

Foto: NaturallyWood.com.

Brock Commons

Den nuværende rekordholder, Brock Commons, bliver med sine 53 meter bolig for over 400 studerende fra semesterstart i september 2017.

Byggeriet er en hybrid mellem træ og beton, hvor fundament, stueetage og to trappe- og elevatorskakter bygges af beton.

Vægge og gulve på de øverste 17 etager bygges af krydslamineret tømmer, CLT, og søjler af limtræ.

Treet i Bergen

Foto: Snølys/BOB BBL

Treet

I 2015 befandt verdens højeste træhus sig i Bergen i Norge. Treet, som bygningen kaldes, var med sine 14 etager og 51 meter for en kort stund den højeste træbygning i verden.

Bygningen består af 48 færdige træmoduler og en rammekonstruktion af limtræ. For at give huset en stabiliserende tyngde, er der anbragt betonelementer på femte og tiende etage.

Dalston Lane i London.

Foto: Regal Homes.

Dalston Lane

Selv om, at Dalston Lane i Hackney i London ikke kan bryste sig med at være den højeste træbygning i verden, er den med sine 3.852 kubikmeter CLT-elementer den største CLT-bygning i verden.

Med sine 10 etager og 33 meter, snuppede Dalston Lane også den britiske højderekord for træbygninger fra Stadthaus.

Stadthaus KLH UK

Kilde: KLH UK

Stadthaus

Da Stadthaus i 2009 blev bygget i London var det ikke blot den højeste moderne træbygning i landet, men også i verden. Dengang kunne ni etager gøre det, men bygningen har senere måttet se sig slået på begge områder. Dog nåede Stadthaus at stå i syv år som den højeste moderne træbygning i Storbritannien fra 2009 indtil Dalton Lanes ankomst i 2016.

USAs højeste moderne træbygning

Foto: Ema Peter.

T3

Den nyligt opførte T3 (Timber, Technology, Transportation) i Minneapolis er designet af Michael Green Architecture. Den syv etager høje bygning er USAs højeste moderne træbygning, og er den første af sin slags i mere end 100 år. Bygningen er hovedsageligt konstrueret i NLT (Nail Laminated Timber) og limtræ.

Moholt 50/50 i Trondheim

Foto: Veidekke.

Moholt 50/50

Det er ikke kun i Bergen, at man bygger stort med træ i Norge. Også Trondheim har slået sig løs med byggeriet Moholt 50/50.

Bygningen er hovedsageligt konstrueret med CLT-elementer og modificeret træ. Med sine 6.500 kubikmeter træ fordelt på fem studieboligkomplekser på ni etager hver, samt en tre-etagers bygning med idrætsfaciliteter, børnehave og bibliotek, kan byggeriet siges at være verden største CLT-projekt.

Alnaturas højlager i Hessen

Foto: Alnatura / Jürgen Öhler.

Verdens største højlager af træ

I 2014 åbnede den tyske supermarkedskæde, Alnatura, verdens største højlager i træ.

Til højlageret, der ligger i Hessen, er der brugt 5.000 kubikmeter certificeret bæredygtig gran og lærketræ fra Tyskland, Østrig og Tjekkiet. Bygningen breder sig over et areal på 9.000, og det giver plads til hele 32.000 pallepladser på de mange høje reoler. Det tog 15 måneder at opføre.

HSB 2023 i Stockholm

Visualisering: C.F. Møller.

HSB 2023

Den danske tegnestue C.F. Møller vandt i 2013 konkurrencen om et bæredygtigt bolighøjhus i Stockholm for Sveriges største boligselskab, HSB Stockholm.

Bygningnen er et 34 etagers højhus i træ med en stabiliserende betonkerne. Det skal stå klar i 2023 i anledningen af HSBs 100 års-jubilæum.

HoHo i Wien

Foto: Kerbler Gruppe

HoHo

I 2016 påbegyndtes arbejdet med at bygge en træskyskraber på 24 etager i den østrigske hovedstad Wien. Med en højde på 84 meter bliver bygningen dermed verdens højeste skyskraber af træ.

Bygningen, der bærer navnet HoHo (Holzhochhaus), skal opføres i Wien-forstaden Seestadt Aspern. HoHo bliver en såkaldt træ-hybrid konstruktion og forventes færdig i 2018.

Træskyskraber i London

Foto: PLP Architecture/Cambridge University.

Cambridge University / PLP Architecture

Forskere ved Cambridge University i England fremlagde sammen med PLP Architecture i 2016 planer for verdens højeste træhus for Londons borgmester.

Forslaget er en 300 meter høj træskyskraber med 80 etager, som med sine tilbygninger skal have mere end 1.000 lejligheder, og derved mindske den stigende boligmangel i London.

Projektet er dog stadig kun et koncept.

Terrace House i Canada

Foto: Shigeru Ban Architects

Terrace House

Et nyt boligbyggeri, med navnet Terrace House, er under opsejling i Vancouver, i det vestlige Canada, og ifølge planlæggerne bliver det verdens hidtil højeste hybrid-bygning med træ.

Der er endnu ikke afsløret detaljer og konkrete tal for projektet, men den overordnede plan er at bygnings øvre del skal bestå af træ omkring en kerne af stål og beton og at bygningen bliver verdens højeste af sin slags.

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Hvorfor træ-skyskrabere?

Fremtiden skal bygges af træ. Det er både muligt og nødvendigt.

Nyt studie

Højhuse af træ har lav klimapåvirkning.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×