Højhuse af træ skyder op som paddehatte

0

I Australien lægger man lige nu an til en syv etagers træbygning på universitetet i Sydney, mens amerikanerne vanen tro tænker større og højere og planlægger et lejlighedskompleks på ikke mindre end 21 etager. På de hjemlige breddegrader bliver Aarhus formentlig snart beriget med et ti etagers trætårn.

Af -

Høje træhuse er det nye sort. Det er i hvert fald nærliggende at konkludere, når man kigger på byggeriet rundt omkring i verden lige nu.

Her og der og alle vegne skyder de i vejret, træhusene, og også herhjemme begynder flere at se potentialet i at bygge højt i træ.

Vi kaster et blik på tre spændende bygninger, som er undervejs hver sit sted på kloden.

Milwaukee, Wisconsin

I downtown Milwaukee vil et lejlighedskompleks på 21 etager sandsynligvis snart se dagens lys. Bygningen, som skal hedde Ascent, skal bygges i massivt træ.

Visualisering: Korb + associates

Hvor de fleste høje bygninger endnu bruger stål og beton til konstruktionen, vil Ascent kun bruge beton til de nederste fire etager, som skal bruges til parkering, og massivt træ til de øverste niveauer med lejligheder.

”Fordi konstruktionen hovedsageligt er fremstillet af lamineret tømmer, er det nemmere at bruge vedvarende materialer, og det giver et lavere kulstoffodaftryk end en konventionel bygning”, siger Jason Korb, Ascent’s arkitekt til Milwaukee Journal Sentinel.

Sydney, Australien

I Australien surfer de også med på træbyggeri-bølgen. University of New South Wales (UNSW) i Sydney-forstaden Kesington barsler med en ny bygning lavet af CLT. Den skal være på syv etager og er den seneste i en række høje træbyggerier, som arkitektfirmaet Tzannes står bag.

Visualisering: Tzannes and Lendlease

Bygningens konstruktion vil være af beton, træ og stål. Limtræ bruges til bjælker og søjler, mens gulve og vægge skal udføres i CLT. Alle ydre træelementer – herunder et fritliggende spær – vil være fremstillet af australsk genbrugstræ.

Aarhus, Danmark

I Danmark har vi ikke tradition for at bygge fleretagers bygninger i træ. Men interessen er tiltagende, og nu er Aarhus snart klar til at byde velkommen til Tower of Wood, der skal hjælpe flere med at få øjnene op for mulighederne i at bygge højt i træ.

Tower of Wood opføres om et 1:1 demonstrationsbyggeri på havnen i Aarhus. Med sine 10 etager og en samlet højde på i alt 32 meter vil det blive Danmarks højeste træbyggeri.

Det er hensigten, at Tower of Wood skal skubbe på udviklingen inden for træbyggeri ved i praksis at vise, at træ kan anvendes som det bærende element, både konstruktionsmæssigt og visuelt i fremtidens etagebyggeri.

Med alle de aktiviteter rundt i verden kan vi vist godt forsigtigt konkludere, at vi næppe har set det sidste til høje træhusbyggerier. Husk, at du kan læse meget mere om CLT i vores leksikon.

Kilder: Architectureau.com og Milwaukee Journal Sentinel

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×