Holdbart træ uden giftig kemi

0

Af -

Forskning i træets naturlige holdbarhed

Miljøkravene for kemiske træbeskyttelsesmidler er igennem de seneste år blevet skærpet og mange af fortidens effektive, men miljøskadelige, beskyttelsesmidler er blevet forbudt. Derfor er der kommet forstærket fokus på at udvikle mere skånsomme alternativer, der kan sikre træets holdbarhed.

Den norske forsker, Per Otto Flæte, har i en netop afsluttet doktorafhandling, undersøgt en række metoder til at gøre træ mere holdbart uden brug af giftig kemi.

Hans fokus ligger på at udnytte især skovfyrrens naturlige holdbarhed imod svampe og råd.

Under sit arbejde har Per Otto Flæte udviklet en teknik der kan bruges til at adskille træets kerneved, med høj rådresistens, fra splintveddet, med lav rådresistens, når træet saves op på savværket.

Tværsnit af skovfyr

Figur 1 Klods af Skovfyr (Pinus sylvestris) med kerneved (mørkt) og splintved (lyst).

Metoden kan også bruges til at sortere det gode træ fra det dårlige når træet er blevet savet op. Dermed bliver det nemmere at udnytte træets naturlige egenskaber, når der skal laves holdbare træprodukter.

Find de gode fyrretræer

Metoden kan også bestemme hvor meget kerneved hvert enkelt fyrretræ har og så kan den samtidig bruges på stående træ. Det vil sige at man kan finde de gode fyrretræer med stor andel af kerneved allerede mens træet står i skoven.

Bevoksning af skovfyr.

Figur 2 Skovfyr. Ny metode gør det muligt at bestemme andelen af kerneved i stående træ. Foto: Janne Bavnhøj.

Metoden er baseret på infrarød spektroskopi og forvolder ingen skade på træerne.

Metoden kan være til gavn for skovbrugserhvervet. Dels fordi man på et tidligt stadie kan sikre en bedre sortering af gavntræ med høj kerneandel og dels fordi man kan udpege træer med høj kerneandel med henblik på frøavl og planteforædling. På længere sigt giver det måske mulighed for at dyrke træer med større kerneandel, der egner sig bedre til holdbare kernevedsprodukter.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×