Hotel i træ vinder årets erhvervsbyggeri 2022

0

Årets erhvervsbyggeri fandt i år to vindere. Den ene er Green Solution House 2.0, som er en ny hotelfløj bygget, beklædt og isoleret med næsten 100 procent træ.

Af

Green Solution House 2.0 er en del af Hotel GSH i Rønne. Green Solution House 2.0 er en ny, tilbygget værelsesfløj, som rummer 24 værelser, et mødelokale og en tagetage med spa.

Siden hotellets opførelse er der blevet kigget på, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed i hoteldriften. Hoteldirektør Trine Richter havde allerede dengang en vision og et ønske om at bygge i træ, men det største benspænd her var sikkerheden ved eventuel brand.

Der har været en række udfordringer med myndighederne, både i forhold til brand og fugt, som har gjort at hun har måtte indgå kompromisser undervejs. Det har hun det okay med, så længe de ikke anfægter helheden i hendes oprindelige idé.

“Der er stadig en lang række begrænsninger i forhold til at opføre en bygning i træ, men vi er trods alt kommet videre,” siger hun til Årets Byggeri.

Hotellet har vundet flere priser, heriblandt EUs miljøpris i 2016, og så har The Guardian udpeget Hotel GSH til et af de ti mest klimavenlige hoteller i Europa.

CLT erstatter beton

Træ har spillet en stor rolle i tilblivelsen af værelsesfløjen. Ved at bruge krydslamineret træ (CLT) i stedet for beton og stål er bygningens CO2-aftryk mindsket markant.

“I en fremtid med groede byggematerialer og en mere cirkulær tankegang er CLT meget interessant, fordi det minder om betonelementer. Men i modsætning til beton er det groet naturligt, og det kræver mindre energi at transportere,” siger Lasse Lind, arkitekt hos 3XN til Årets byggeri.

Både han og Trine Richter er enige om, at Green Solution House 2.0 baner vejen for at bygge med et lavere CO2-aftryk og er et eksempel til inspiration for andre.

Genbrug som kerne

Flere steder har 3XN også gjort brug af genbrugsmaterialer, og har samtidig udnyttet de spildprodukter fra byggeprocessen og indført dem i designet af bygningen. Med dette formår 3XN at vise, at man ikke behøver at gå på kompromis med skønheden og æstetikken, når man bygger med træ.

“Vi har brugt fraskær fra produktionen af massivtræselementer, der nu indgår i dele af møblerne på hotellets værelser. Spaen har vi beklædt med fliser, som den lokale glaskunstner Pernille Bülow har fremstillet af en tidligere glasfacade fra et kontorbyggeri i København. Glas, der ellers ville være endt som affaldsglas. I begge tilfælde bruger vi affaldsprodukterne til at skabe en ny æstetik,” fortæller Lasse Lind.

Flere billeder af projektet kan findes her.

 

Foto: Adam Mørk

Arkitekt: 3XN

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum