Hunde sniffer sig frem til kræftsyge træer

0

Svenske æbletræer går måske en bedre og sundere fremtid i møde, hvis specialtrænede hunde er lige så gode til at snuse sig frem til svampesygdommen frugttrækræft, som de foreløbige resultater tyder på.

Af

Når nu man kan træne hunde til at bruge deres gode lugtesans til at finde frem til så forskellige ting som narkotika, trøfler og forsvundne personer, hvorfor så ikke undersøge, om de også kan være en hjælp til at opspore svampen Neonectria ditissima?

Bag det eksotiske navn gemmer sig nemlig lidt af et mareridt for æbleavlere. Svampen er årsag til den frygtede sygdom frugttrækræft, som hvert år forårsager stor skade på blandt andet æbletræer.

Sygdommen er lumsk på den måde, at den er usynlig, indtil den bryder ud – og da er det i mange tilfælde for sent at redde træerne. Kan man imidlertid opdage infektionen tidligt eller allerede inden træerne bliver plantet ud, vil man kunne minimere antallet af syge træer og samtidig reducere risikoen for, at resten af plantagen bliver smittet.

Det er tankerne bag det toårige, svenske projekt “Opsporing af frugtskadedyr med særlige eftersøgningshunde”, der afsluttes i oktober 2024, skriver forskning.se

Hvert tiende træ er ramt

Frugttrækræft er som sagt en snigende sygdom, der ikke viser sig, før det er for sent. Så dannes der mørke pletter – en slags rådskade eller sår i barken. Råddet breder sig i stamme og grene og slår i værste fald træet ihjel.

Hvert tiende æbletræ i Sverige anslås at være ramt af frugttrækræft, og stort set alle æbleplantager i landet er til en vis grad inficeret.

”Træerne bliver ofte smittet allerede på planteskolen. Men de sælges symptomfrit. Der går tre til fem år, før sygdommen bryder ud, og så kan den i nogle tilfælde ramme næsten hele plantagen”, fortæller Larisa Gustavsson, forsker ved Institut for Planteavl ved Sveriges Landbrugsuniversitet, SLU.

Siden 2010 har hun forsket i metoder, der kan stoppe eller begrænse frugttrækræft. For eksempel har hun set på molekylære metoder til at stille en tidlig diagnose.

Neonectria ditissima, her på en sortbirk. Foto: Wikimedia

”Men det er svært at opdage infektionen, før den bryder ud. Derudover reagerer forskellige sorter forskelligt på infektionen”, siger Gustavsson og fortsætter: ”Hvis vi kunne finde en måde at identificere frugttrækræft tidligt, ville det reducere tab og arbejdsbyrde for avlerne”.

Nu er håbet så, at løsningen kan findes i en opmærksom og veltrænet hundesnude.

Lovende resultater

I projektet samarbejder forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet med Green Innovation Park, Kiviks Musteri, Äppelriket og flere hundehold, som træner under vejledning af projektleder Marie Koenen. I alt deltager otte hunde og deres ejere, heriblandt Marie Koenen selv, som deltager med sin spanske krydsning Sniff.

De otte hundehold i projektet er i næsten to år blevet trænet til at søge i grupper efter en metode, hvor duften, der skal søges, gradvist svækkes.

Resultaterne bekræfter, at hundene kan finde frugttrækræft – men det er tidskrævende arbejde, fortæller Marie Koenen.

Der går nemlig mindst tre måneder, før man ved, om der er skader eller ej, der hvor hunden har markeret, for det er først da, skaden bliver synlig. Det er også svært at vide, hvor meget eller hvor lidt infektion hundene opdager, når de finder inficerede “pinde”, som de unge træer også kaldes.

”Vi bliver hele tiden klogere”, siger Marie Koenen og tilføjer: ”Projektperioden på to år slutter nu i oktober 2024. Men vi vil gerne søge midler til at fortsætte længere end det”

 

Kilde: forskning.se

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum