“Hvis materialer har personligheder, så kan jeg nok bedst relatere til at være et træ”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Jonas Lyndby Jensen, som netop har vundet Finn Juhl prisen 2020. Jonas har en baggrund som møbelsnedker og er siden uddannet fra Danmarks Designskole med møbeldesign som speciale. Han har udstillet sine prototyper flere gange i Danmark og internationalt og er for nylig blevet optaget som permanent medlem af Snedkernes Efterårsudstilling. Du kan læse mere om Jonas og se nogle af hans værker på jonaslyndbyjensen.dk

1. Hvorfra stammer din interesse for træ?

Jeg gik på en Rudolf Steiner skole i mine første skoleår, så legetøj og redskaber var primært udført i træ.

Senere havde jeg svært ved at vælge en uddannelsesretning, men endte med at arbejde med træ (først som tømrer, men skiftede så til møbelsnedker), og det er nok den tidlige påvirkning i min barndom, hvor meget var lavet af træ, der havde indflydelse der.

Senere fandt jeg ud af, at det ikke kun var arbejdet med træ, der tændte mig, men også formgivningen; at finde ud af hvordan materialerne skulle sammensættes og optimeres i et produkt.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Træ er et venligt og imødekommende materiale. Det har både styrke og ynde, men også svagheder der skal forstås, hvis man skal kunne bruge det rigtigt.

Hvis materialer har personligheder, så kan jeg nok bedst relatere til at være et træ. Det er lidt introvert og stille, men indeholder mange muligheder i de rigtige hænder.

Foto: Hanne Fuglbjerg

3. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?  

Jeg ved godt hvor stærkt træ er. Og hvor forskelligt det kan være. Og smukt. Og brugbart selvom det er meget gammelt. Og alligevel bliver jeg stadig benovet over dets kvaliteter, hver gang jeg åbner en planke eller står med et nyt møbel. Det må være kærlighed.

4. Hvad er det sjoveste/sværeste ved at arbejde med træ på den måde, du gør?

Træ kan bruges til mange ting, men i min profession har det handlet om at formgive det til møbler og produkter, som kan bruges af alle.

Men for mig har det også været en mission at opnå så høj skønhed i et produkt som muligt. At fremstille et produkt som holder, men som man også har lyst til bare at kigge på eller ae.

Det svære – men også sjoveste – er at udfordre materialet og se, hvor langt det kan komme fra sin naturlige form, men uden at miste sin naturlighed.

5. Hvad har været den mest spændende eller udfordrende opgave, du har haft?

Når jeg primært beskæftiger mig med snedkermøbler, kommer jeg også ofte til at skulle forholde mig til den danske guldalder inden for dette felt. Det er de værker jeg bliver holdt op mod og målt efter. Og det er en virkelig høj barre at skulle nå op til.

Heldigvis har mulighederne og teknologien udviklet sig, så jeg kan lave ting som Wegner, Juhl og Kjærholm ikke havde til rådighed.

Siden deres tid er 3D finéren opfundet, der gør det muligt at bukke finéren dobbeltkrumt. Eller stukkemaskinen der gør træet mere bøjeligt, end almindeligt dampbuk gør. Eller CNCen der kan lave organiske former med knivskarp præcision.

6. Hvad er dine tanker om træ og bæredygtighed?

Foto: Hanne Fuglbjerg

Her på siden (træ.dk) er det rigeligt beskrevet og dokumenteret, hvor stærkt, smukt og bæredygtigt et materiale træ er, så det behøver jeg ikke uddybe.

Indenfor møbelindustrien er begrebet bæredygtighed gået fra at være et lidt hengemt begreb, som associerede til kluntede og farveløse ting, til at være en selvfølge.

Træ er et oplagt materiale, hvis man ønsker en bæredygtig retning, men træ kan også bruges ubæredygtigt, og der findes mange andre materialer, der kan have et meget lille aftryk, hvis de bruges rigtigt.

Så jeg tror, at bæredygtighed handler mere om at bruge de rigtige materialer rigtigt end bare at bruge materialer, som overordnet kan kaldes bæredygtige. Begrebet skal forstås som produktets helhed, så alle elementer i processen skal samlet være så miljø- og klimahensynsfulde som muligt.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×