Hvor højt kan et træ blive?
Danmarks højeste træ er målt til 54,3 meter, mens verdens højeste træ er 115,5 meter. Træer kan dog blive endnu højere.
Danmarks højeste træ
Danmarks formodentlig højeste, levende træ, ja måske endda Nordens højeste træ, er en Douglasgran, der strækker sig knap 55 meter mod skyerne.
Træet står i Silkeborg Sønderskov og er målt til at have en højde på 54,3 meter, en omkreds på 3,74 meter og en diameter på 1,19 meter. Til sammenligning er Rundetårn bare 41,5 meter højt.
Danmarks forhenværende højeste træ var en Grandis på 52,5 meter, der segnede under et kraftigt blæsevejr i 2001.
Verdens højeste træ
Men selvom den danske douglasgran imponerer er der meget langt op til naturens sande skyskrabere: Amerikas berømte redwoods – alting er jo større ‘over there’.
Verdens højeste træ – et Rødtræ (Sequoia sempervirens) – er blevet målt til 115,55 meter. Men hvor højt kan et træ egentlig blive? Ingen træer vokser ind i himlen siger man jo.
Amerikanske forskere har lavet analyser på verdens højeste træer der vokser på den amerikanske vestkyst. De er kommet frem til, at den teoretiske maksimumhøjde for et træ ligger mellem 122 og 130 meter. Verdens højeste træ har altså næsten nået grænsen, men har alligevel stadig mulighed for at lægge knap 15 meter mere til sin rekord.
Grænse for træers vækst
I Træ.dks leksikon kan du læse mere om de forhold der sætter grænsen for træers vækst. Artiklen “Grænse for træers højde” er skrevet af Søren Fodgaard og er tidligere blevet bragt i magasinet Skoven.
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
En kommentar
Hej.
Jeg har et spørgsmål. Jeg kunne meget godt tænke mig en videnskabelig forklaring på, hvor meget af løvfældende træers energi der lagers i henholdsvis rødderne og i selve træets struktur, når de er i vinterhi. gerne perioden fra 1 jan. – 1april. Vi er nogen indenfor bonsai hobbyen, som er uenige. Svaret behøver nu ikke forholde sig til bonsai træer generelt, men de løvfældende træers natur med energifordelingen.