Podcast #1: Hvorfor lave miljøvaredeklarationer til træprodukter?
Træ.dk og Træinformation har udgivet en stribe miljøvaredeklarationer - eller EPD’er - for typiske træprodukter til byggeriet.
I dette afsnit af podcasten "En verden af træ" taler vi med Simon Auken Beck, som var projektleder for Træ.dk i udviklingen af EPD’erne, og med direktør Mikael Koch fra Træinformation.
Lyt i stedet for at læse – Afsnit 1:
Tilrettelæggelse og interview: Martin Einfeldt
Træ.dk har sammen med Træinformation kastet sig ud i et projekt, som har lavet miljøvaredeklarationer – eller EPD’er – for træprodukter i byggeriet. Hvad er meningen med dem?
– Vi har nogle store udfordringer på klimaområdet. Og en måde at nedbringe vores CO2-belastning af atmosfæren er at reducere vores CO2-udledning i alle mulige sammenhænge. Det skal vi også gøre i byggeriet, forklarer Simon Auken Beck.
– Uanset hvad for nogle produkter man bruger til at bygge med, så skal man – for at kunne nedbringe sin CO2-udledning – kunne måle på, hvor man er henne nu, for at kunne reducere den. Alle produkter kan få lavet en miljøvaredeklaration, så man kan se, at når man bruger så og så meget af et produkt, så belaster man klimaet så og så meget. Når man så gerne vil reducere klimabelastningen for et konkret byggeri, så kan man bruge disse miljøvaredeklarationer til at dokumentere, hvor meget CO2 der kommer ud af den proces det fx er at bygge et hus.
Så det er både et redskab til at dokumentere miljøeffekten af det byggeri, man laver, og samtidig et redskab til at bygge bedre – bygge mere miljøvenligt?
– Ja. Man bliver nødt til at vide, hvilken påvirkning man har på miljøet, også for at kunne forbedre sig. Så det er rigtig vigtigt, at man kan bruge miljøvaredeklarationerne som et redskab til at benchmarke. Der er brug for, at man laver miljøvaredeklarationer på alle mulige byggevarer.
Tal er tredjepartsverificerede
Hvem er det, der laver miljøvaredeklarationerne? Er det træindustrien selv, der sidder og siger, at vi vurderer, at miljøpåvirkningen er sådan og sådan for en limtræsbjælke, eller hvordan er proceduren?
– De er lavet efter nogle standarder, der definerer, at man skal gøre det på en ensartet måde for alle typer produkter. De er lavet af en ekstern konsulent og er blevet tredjepartsverificeret, så der er vished for, at det er valide, retvisende data, som kommer frem i de her miljøvaredeklarationer. Det er ikke noget, vi selv har lavet.
– Vores miljøvaredeklarationer lever op til kravene i den europæiske standard EN15804 for miljøvaredeklarationer. Det er et kæmpesystem, der er lavet, så ingen kan komme og sætte en finger på noget som helst. De holder i fem år, og så skal man lave en opdatering af dem, så man er sikker på, at de stadig er retvisende, uddyber Simon Auken Beck og tilføjer, at bare fordi man bruger en miljøvaredeklaration, er det ikke nogen garanti for, at man har gjort noget godt for klimaet – man har bare dokumenteret hvilken effekt, man har på klimaet. Men man har ikke dokumenteret, at man har gjort det bedre, end man ellers kunne gøre.
Fokus på konstruktionstræ
Mikael Koch er direktør Træinformation, som sammen med Træ.dk har taget initiativ til at få lavet miljøvaredeklarationerne. Han fortæller, at en række producenter og medlemmer havde lagt mærke til, at der var en stigende efterspørgsel på miljøvaredeklarationer. Ifølge Mikael Koch gav det ikke mening, at alle skulle lave de samme miljøvaredeklarationer en række gange for at nå til de samme resultater, så Træinformation blev opfordret til blive tovholder på at få udviklet en fælles EPD for konstruktionstræ. Efter en drøftelse med Træ.dk gik de to organisationer så sammen om at søge fondsmidler.
– Miljøvaredeklarationerne er lavet med fokus på konstruktionstræ, og det er der flere grunde til, forklarer Mikael Koch. Den største miljøgevinst sker ved at bruge træ i de bærende konstruktioner i bygninger, og konstruktionstræ er meget ensartede produkter, hvorimod facadebeklædning er meget individuel fra producent til producent.
– Vi får 70 % af vores træ fra Sverige, næstmest fra Norge, Finland og lidt fra de baltiske lande, og ti procent fra dansk konstruktionstræ. Ved at indsamle miljødata fra de forskellige lande og vægte det forholdsmæssigt med hinanden kunne vi lave en miljøvaredeklaration, der er typisk for det, man køber i en trælast, eller som entreprenørerne bestiller, fortæller han.
Oplagt at bruge mere træ
Det er oplagt at bruge træ i de bærende konstruktioner, mener Mikael Koch, også fordi de afledte effekter er meget store. Der er mindre transport end ved beton og stål, for træ vejer kun 20 % af, hvad beton vejer. Så man kan fylde en lastvogn helt til randen, og så er det mindre kraner, mindre bemanding på byggepladsen, mindre fundamenter.
– Summen af alle de her afledte effekter gør, at man får mest ud af at skifte de bærende konstruktioner fra de typisk fossile materialer til træ. Der er en stor substitutionseffekt ved at gøre det. Oven i hatten kommer så, at vi får indlejret noget CO2, som kan stå i flere hundrede år, fordi træet står tørt og beskyttet, understreger Mikael Koch.
Hvad tror du det her kommer til at betyde for træbyggeriet i Danmark for fremtiden, at der nu er de her miljøvaredeklarationer, så vi kan dokumentere de enkelte produkters miljøpåvirkninger?
– Jeg tror, at det til at starte med især er nyttigt at bruge dem i forbindelse med certificering af byggeri. Der er simpelthen et krav. Og hvis ikke man har en branche-EPD eller en produktspecifik EPD, når man skal certificere sit byggeri, så bruger man en generisk værdi, og der får man så et straftillæg for at den er generisk, forklarer Mikael Koch.
Branchen er klar
– Det vil rykke rigtig meget, når der kommer krav i Bygningsreglementet. Det forventer vi, der gør, og det er også meldt ud. Lige nu går slagsmålet politisk på, om det er i 2023, vi skal have krav, eller om det er i 2027. Branchen synes jo, vi er klar allerede nu, og det mener vi også, at vi er. Lige nu har man så etableret en frivillig bæredygtighedsklasse [Lav-emissionsklasse red.] – man har bare glemt at lave nogle referenceværdier, så der kunne gå lidt sport i at se, om man kan nå i mål og opnå nogle grænseværdier, siger Koch.
– Vi vinder hele tiden ny viden om, hvordan vi kan komme længere. Og her er træ et rigtig godt eksempel på et produkt, der gør det nemt at komme tættere på og længere ned i sine CO2-reduktioner.
Lige nu siger vi – rundt regnet – at hvis du konverterer de bærende konstruktioner fra stål og beton til træ, så ligger du i omegnen af 50 % CO2-reduktion. Og det er jo noget, i forhold til hvad andre brancher kæmper med for at opnå de reduktioner, man har sat sig for i 2030, mener direktøren.
Hør hele interviewet i podcasten En verden af træ:
Fakta
Træinformation er Danmarks førende videns- og formidlingscenter for valg af træ og byggetekniske løsninger, hvori træ indgår i byggeriet. Organisationen har i mere end 65 år udgivet publikationer, blandt andet de meget anvendte TRÆhåndbøger.
Træ.dk er træbranchens fælles informationsprojekt, hvis formål er at formidle veldokumenteret viden om træ for at fremme brugen af dette miljøvenlige råstof og for at fremme træbranchens produktudvikling og afsætning.
I 2020 og 2021 har de to organisationer samarbejdet om at udvikle og udgivet en stribe miljøvaredeklarationer for typiske træprodukter til byggeriet. For at udbrede kendskabet til miljøvaredeklarationerne og deres funktion er der netop udkommet en podcast, som belyser deklarationerne fra forskellige vinkler.
Miljøvaredeklarationerne er udarbejdet af FORCE Technology og tredjepartsverificeret af Rambøll. Projektet er finansieret af Træfonden og Træets Uddannelses- og Udviklingsfond, TUUF.
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.
En kommentar
Super interessant podcast! Spændende interviews og emner I tager op!
Måske man skulle tænke over, hvordan det bliver formidlet bedre – værten har til tider en, I mine øre, smule slesk og “hygge-onkel” stemme.. Det er svært at forklare.. Men måske man kunne tænke lidt mere over formidlingen. (Jeg har hørt samme kommentar fra andre, der også har hørt podcastet – og de har også sagt at det er super spændende!)