I Sverige bygger de højhuse af træ

0

Mens Danmark kun langsomt er ved at få gang i træbyggeriet, har broderfolket på den anden side af sundet bygget højt med træ i årevis.

Af -

Svenskerne bor i træhuse. Eller – i hvert fald er der flere og flere af dem, der gør. Langt flere end i Danmark, hvor træbyggeriet stadig er i sin vorden. På hjemmesiden woodprintsweden.se kan du se, præcis hvor i Sverige træbyggerierne pibler frem, og hvilke projekter der lige nu planlægges, projekteres, monteres eller allerede er taget i brug af beboerne.

Herhjemme har vi set flere gode eksempler på boligbyggeri i træ – fx Lisbjerg Bakke ved Aarhus – og senest har By & Havn fremlagt planer for et træbyggeprojekt i hidtil uset skala: 2.000 boliger i træ skal opføres i den nye bydel, Vejlandskvarteret, der skal være kendt som Københavns nye bæredygtige bydel.

Men svenskerne er stadig langt foran os, også selvom træ ikke er det allermest brugte byggemateriale hinsidan.

Misforståelse om brandfare

Den allerførste svenske boligblok i træ blev bygget i Växjö for over 25 år siden. Indtil da havde det ikke været tilladt at bygge træhuse i mere end to etager på grund af brandkravene.

I dag er der forskellige metoder til at gøre træhuse brandsikre, selvom det stadig er en almindelig misforståelse, at træ brænder mere end andre materialer, skriver forskning.se, som har talt med Jens Erneholt, arkitekt og civilingeniør inden for bygningsteknologi.

Han forklarer, at træ brænder på overfladen og bliver forkullet, så træet faktisk beskytter sig selv. Derudover er træ stabilt under brand og giver sig ikke, som fx stål gør under høje temperaturer.

Træ hjælper med at nå ambitiøst klimamål

Svenskerne har fra politisk hold arbejdet strategisk på at få mere træbyggeri i landet gennem mange år, og i 2018 kom regeringen så med sin store træbyggestrategi, Inriktning för träbyggande. De syv rigsdagspartier blev i 2017 enige om, at Sverige skal være fri for fossile brændstoffer i 2045, og træbyggestrategien kan bruges som et led i bestræbelserne på at nå i mål.

Også på kommuneniveau bliver der lagt store træplaner, og ifølge interesseorganisationen Sveriges Träbyggnadskansli er 20-25 kommuner i gang med træbyggestrategier, blandt andet Växjö og Skelleftå.

I dag findes der lejlighedsbyggerier af træ i mange svenske byer, fx Falun, Göteborg, Karlskrona og Skövde. Ved Årstafältet i det sydlige Stockholm skal der bygges et helt nyt område, hvor 335 ud af i alt 6.000 boliger bliver af træ.

”For at vi kan nå klimamålet i 2045, som indebærer, at vi skal være kuldioxidneutrale og ikke øge udslippet, skal også byggekonstruktionerne være neutrale”, siger Jan Larsen, arkitekt hos White og adjungeret professor ved Chalmers Teknologiske Universitet i Göteborg, til forskning.se.

Jan Larsen mener, at klimadagsordenen driver træspørgsmålet fremad. I de senere år er klimabevidstheden steget og blevet mere selvfølgelig, og boligblokke i træ har bare flere fordele – for træ er det eneste byggemateriale, som er fornybart og lagrer kuldioxid.

”Byggebranchen har indset, at den her udvikling ikke kan forhindres, og at det er muligt at bygge træhuse, som er økonomisk levedygtige”, siger Jan Larsson.

Byggebranchen skal turde

Ligesom i Danmark har huse bygget i beton og stål været dominerende i Sverige i de seneste 100 år, og det er stadig de mest almindelige materialer i større byggerier i dag. Det er også der, den største viden og erfaring findes, men det er måske ved at ændre sig.

Tidligere har der været en negativ holdning til træhuse i byggebranchen – hovedsagelig på grund af forudfattede meninger, siger Jens Erneholt, der mener, at den største ulempe ved flerfamiliehuse i træ i dag er manglen på færdigheder generelt inden for byggebranchen.

”Det kræver, at man ved, hvordan man gør, og kender til risiciene. Ellers kan man blive tvunget til at gøre nogle at trinene i byggeprocessen om, og det kan blive dyrt”, siger han til forskning.se.

Ifølge Jens Erneholt kan en kombination af byggematerialer være en god løsning.

”Jeg synes, beton er et godt byggemateriale, men der bliver brugt for meget. Den største udfordring for byggebranchen er at turde at bygge flere træhuse”.

Kilde: Forskning.se

Fakta

I 2018 var 12,5 procent af alle nybyggede, svenske boligblokke af træ. Det anslås, at tallet vil stige til 17 procent i 2020.

Træ som byggemateriale kan transporteres i flade pakker på lastbiler, hvilket reducerer transporten med 60-70 procent sammenlignet med beton.

Bygningsreglerne, som den svenske myndighed Boverket har fastlagt for den bærende konstruktion af boligblokke, er materialeneutrale og gælder for alle nybyggede huse. Alle boliger skal opfylde de samme krav vedrørende brandsikkerhed, akustik og fugt.

Kilde: Forskning.se

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×