Indflytterfest i Sveriges højeste træhus

0

Med udsigt over søen Mälaren kan de nye beboere nu nyde træduften og hverdagen i Sveriges højeste massiv-træhus. Det danske arkitektfirma C.F. Møller står bag byggeriet og er overbevist om, at træhuse vil fylde meget mere i fremtiden.

Af -

Der er masser af fordele ved at bygge i træ, og arkitektfirmaet C.F. Møller har de seneste år da også haft fokus på netop træbyggeri. Seneste skud på stammen er det 8,5 etagers høje træhus i kvarteret Kajstaden i Västerås en times kørsel fra Stockholm, hvor de første beboere netop er flyttet ind.

Arkitekt Lone Wiggers fra C.F. Møller viste rundt i byggeriet i DR-K-udsendelsen “Vi bygger det væk”, som kan streames på dr.dk.

Alle dele af Sveriges til dato højeste hus i massiv-træ består af tværlimet træ – det gælder vægge, bjælker, balkoner og elevator og trappehus. Udover store besparelser på CO2-regnskabet har træbyggeri ifølge arkitektfirmaet også en positiv effekt på indeklima og de mennesker, der bor i husene.

Træ i stedet for beton

Fordelene er blandt andet at træ er et vedvarende råmateriale, og bygninger konstrueret med massiv-træ har et meget lavt energi- og kuldioxidfodaftryk. Teknologien med CNC-fræsede massiv-træ og lim-træ har høj præcision og giver et lufttæt – og derfor energieffektivt – hus uden at tilføje andre materialer i væggene.

Træets lave vægt betyder desuden færre transporter til byggepladsen og derfor et mere sikkert og støjsvagt arbejdsmiljø under konstruktionen.

I bygningen i Kajstaden er der fire lejligheder på hver etage, og hver etage har gennemsnitlig taget tre håndværkere tre dage at montere. Huset kan senere skilles ad, og materialerne kan genanvendes.

”Træ-teknologien muliggør et værdiskabende livscyklusperspektiv for alle stadier af bygningen og er afgørende for målet om en biobaseret cirkulær økonomi. Samlede kuldioxidbesparelser anslås til 550 tons CO2 i husets levetid, når man bruger massivt træ i stedet for beton” siger Rob Marsh, bæredygtighedschef hos C.F. Møller Architects.

Foto: C.F. Møller

Vil drive byggebranchen i en bæredygtig retning

Bæredygtighed i byggeriet ligger C.F. Møller Architects på sinde. I dag har firmaet gang i 100.000m2 med fokus på anvendelsen af massivtræ i Sverige og England og håber på at kunne være med til at drive byggebranchen i en mere bæredygtig retning ved at realisere disse projekter som gode eksempler og i øvrigt dele af sin viden om at bygge i træ.

”Vi glæder os over, at flere og flere træhuse vil blive bygget i fremtiden. Det er den kollektive kritiske masse af bæredygtige bygninger i vores byer, der vil være afgørende for at opnå positive effekt for vores planet. C.F. Møller håber på at være en vigtig del af træbyggeriets udvikling og er involveret i forskellige udviklingsprojekter og netværk for bæredygtigt byggeri i Skandinavien og internationalt med det formål at dele viden og læring fra vores kolleger” siger Ola Jonsson, associeret partner på C.F. Møller Architects.

Træ skal være det naturlige valg

Et af de netværk, C.F. Møller Architects er med i, er Nordic Network for Tall Wood Buildings, som arbejder på at udbrede kendskabet til, hvordan der kan bygges med træ, og hvilke bæredygtige kvaliteter der er forbundet med det. Netværket ledes af danske Peter Fynholm, der også er souschef hos Teknologisk Institut i Danmark.

”Vi oplever et større fokus på at bygge med træ i dag end tidligere. Men selvom der bliver bygget etagebyggerier i træ både i Norden og resten af verden i dag, så er træ langt fra det naturlige valg blandt byggeriets parter, når der skal bygges i højden. Og det er ærgerligt, for der ligger et uudnyttet potentiale i at anvende en fornybar ressource i en branche med så stor påvirkning på klimaet, som byggebranchen har” mener Peter Fynholm.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×