“Jeg drømmer om at mine møbler kan bruges i så lang tid som muligt”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Snorre Steenstrup Dyhr, 20 år og nyuddannet møbelsnedker. Fra 1. november 2021 er Snorre på et seks måneders forløb som praktikant i Irland hos Zelouf and Bell, der har en lille produktion af unikke møbler. Snorre Steenstrup Dyhr har i sin læretid vundet DM i Skills og deltaget til World Skills indenfor møbelsnedkeri.

Følg Snorre på Instagram: @mastertalent17 og @snorres.dyhr og Facebook: @mastertalentartsandcrafts

1. Hvorfra stammer din interesse for træ?

Min interesse for træ kommer nok fra min barndom, hvor mine forældre var gode til at opfordre mig til at være kreativ.

Så begyndte jeg at få lidt mere interesse for at bygge ting, og så var træ bare det nemmeste at bruge. Vi boede inde i Odense i en lejlighed på 2. sal, så de første par år, hvor jeg for alvor begyndte at bygge ting, var træ den eneste mulighed.

 2. Hvad er dit bedste minde med træ?

Jeg tror, at mit bedste minde med træ var, da jeg til min 14-års fødselsdag kom ud og besøgte en mand, der havde været rigtig møbelsnedker.

Han gav mig en af sine høvle, som jeg stadig har og bruger i dag. Han var nok den første rigtige snedker, jeg mødte, og den første person, som havde de samme interesser for træ, som jeg havde.

Det var egentlig meningen, at vi bare skulle have en hurtig snak, men så vidt jeg husker, snakkede vi i timevis om alle mulige teknikker og værktøj. Han gav mig også nogle eksotiske træsorter, som jeg stadig gemmer på.

Snorre Steenstrup Dyhr og hans svendestykke.

3. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

I mine øjne er de mest succesfulde træprodukter de arvestykker, som er så godt designet og lavet, at de kan bruges i rigtig mange år, og at folk stadig kan få glæde af dem.

Det ærgrer mig, når folk smider godt håndværk ud, fordi det måske ikke lige passer ind.

Jeg drømmer om, at mine møbler kan bruges så i lang tid som muligt. For ægte godt design og håndværk kan kun ses på tid.

4. Hvad er det sjoveste og det sværeste ved at arbejde med træ på den måde, du gør?

For mig er det sjoveste ved at arbejde med træ, at træ kan blive til så mange ting, og at der er så mange teknikker at udforske. Jeg elsker lave møbler, der udfordrer, hvad man kan med træ.

Det sværeste for mig er at bruge nye teknikker i et møbel uden at gå på kompromis med de andre dele af møblet, som er ligeså vigtige.

5. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

Det mest overraskende ved træ er, hvor meget det kan bevæge sig under fugt.

Det er en af de ting, der gør det både svært og interessant at bygge med. Når vi bygger møbler, har det her en kæmpe betydning for møblets holdbarhed.

Så er træ jo også et mega fedt naturmateriale, hvor hvert et stykke er forskelligt og kan fortælle en historie om, hvor gammelt træet er, hvor det kommer fra, og hvad træet har udsat for i dets livstid.

Det gør også, at vi kan få et tættere forhold til de træprodukter, vi ejer, for selv hvis det er lavet i en produktion, så er hvert et produkt helt unikt.

6. Hvad er dine tanker om træ og bæredygtighed?

Jeg tror, at vi skal have bedre styr på, hvor vores træ og andre produkter kommer fra, og hvordan arbejdsvilkårene er på de arbejdspladser, hvor træet bliver bearbejdet.

Jeg tror, at vi ville have gavn af, at træ og mange andre materialer i forbrugsvarer bliver dyrere, og at vi derfor sætter større pris på de produkter, vi køber.

Jeg håber, at vi kan få et større marked for kvalitetsmøbler, der kan bruges i lang tid.

 

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×